Posts

Showing posts from May, 2008

Usrah yg lazat?? Herm...

This post have been copied and pasted from my beloved best friend's blog.. Just 2 get another point of view about the stories behind Usrah in a person's life.

*1* Berapa lama anda dah sertai usrah?
--Sejak saya bersekolah rendah. Saya dah mula kenal apa itu usrah. Walaupun sebelum tu memang selalu ikut umi or abah pegi usrah. Hehehe.. Setiap hari Sabtu kami akan tilawah Al-Qur'an, dan lepas tu bincangkan soal-soal Fiqh atau Sirah Nabawiyah dengan Ustazah (sebenarnya kat skolah rendah saya dlu ustazah di gelar Muallimah). Lepas tu stop kejap sampai la masa Form 4 start smula bilah pindah SMKA K. Slangor. Dan selepas skolah x pernah berhenti sertai Usrah hinggalah sekarang. Alhamdulillah..

*2* Bagaimana anda boleh sertai usrah
--Pada mulanya kerana memang budaya di sekolah tapi lepas tu di 'arrange' kan untuk menyertai grup Usrah di matrix dan universiti. tapi saya sendiri memang suka untuk menyertai usrah x kiralah di mana.

*3* Kenapa anda menyertai usrah?
Dalam usrah kit…

Perpaduan yang sebenar

Image
Siang tadi kami sekeluarga berkelah di kawasan perkelahan Janda Baik.. Herm.. Mula2 macam tak rami orang tapi menjelang tengah hari barulah kawasan tu dah nak sesak.. Antara pengunjung yang baru sampai masa kami dah nak blik tu.. Ada satu family ni. Indian family. Mula-mula agak terkejut juga sebab jarang jumpa Indian family time berkelah dekat tempat macam ni. Selalunya orang Melayu jer yang suka menghabiskan masa kat tepi sungai macam ni. The water is breezingly cold. Walaupun dah tengah hari rembang.. air tu tetap je maintain sejuk. Agaknya kat hulu sungai tu ada kilang ais kot. Haha..

Anyway... This Indian family.. kebetulan pula ketua family mereka merupakan Pengerusi MIC bahagian Selayang.. what a coincident! Dan tanpa mengetahui perkara itu, ayah saya yang tersayang dengan tiba-tib meramahkan diri untuk bertegur sapa dengan uncle tu dan mereka berbual panjang dengan agak lama. Saya sendiri pun terkejut macam mana ayah saya yang selalunya tak suka berborak lama dengan orang.. tap…

5 Perkara Tipikal dalam drama-drama arahan Rashid Sibir

Semalam saya baru sahaja menonton cerita bertajuk "Mencari Syurga" arahan sutradara Rashid Sibir. Well.. beliau memang ada signature dalam setiap cerita-cerita dia. Sepanjang yang saya ingat, beliau sebelum ni amat gemar buat cerita komedi romantik.. Tajuk drama tu saya x berapa ingat tapi filem memang saya ingat.. tajuk filem dia.. Laila Isabella. Tapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini mood beliau dah berubah sikit. Beliau lebih suka mengarahkan cerita-cerita yang menjurus ke arah keagamaan. Setiap kali Hari Raya.. or apa-apa sambutan hari kebesaran Islam.. selalunya Rashid Sibir akan menghadiahkan penonton dengan cerita-cerita beliau yang selalunya akan menginsafkan kita.

Jadi saya ada buat pengamatan sikit mengenai drama-drama beliau.. Listnya macam kat bawah ni...

1) Kisah-kisah penindasan dan berdasarkan kasih sayang yang tidak dibalas.
Macam kata pepatah.. Beri bunga di balas tuba.. Selalunya watak-watak antagonis dlm drama
beliau akan berperangai tidak sedar siri a…