Posts

Showing posts from 2012

[Carta] 10 Lagu kegemaran FH 2012

Image
Assalamualaikum!

Apa cerita 2012 anda? Tiada banyak yang berbeza sepanjang tahun lepas bagi saya.. Eceh. Dah siap2 kata tahun lepas padahal esok baru la tahun depan. Hoho.
2012 menyaksikan perkara penting buat diri saya. Antaranya FH bertukar kerja baru dari bidang swasta ke semi-swasta, Beberapa orang anak saudara yang menjadi 'baby' favourite saya dan selebihnya hanya biasa2 saja..

Tahun ini adalah Tahun Kerjaya, Makan, dan Aktiviti Menyeronokkan. (Work, Eat & Play).

Sedikit spoiler bagi Azam 2013 FH iaitu saya berniat menjadikan 2013 sebagai tahun Cinta & Spiritual. Waaah!

Sebagai penutup entri 2012, FH sajikan beberapa lagu kegemaran saya sepanjang 2012 ni.

Bon Apetite...

#1 Qasidah Ya Hanana by Habib Syech Abdul Qadir As Segaf Solo



Betapa beruntungnya kami dengan kedatangan Nabi Muhammad. Ini lah penyejuk hati FH di kala sendu mengundang kalbu. Amboi!

#2Somebody That I Used to Know by Gotye



Semua pasti dah pernah dengar lagu ini. Lagu post break up paling popular tah…

12 perkara sebelum mati

Image
Assalamualaikum.
12.12.12. 
Tipikal nya?
Beribu-ribu pasangan seluruh dunia abadikan tarikh hari ini sebagai tarikh perkahwinan mereka. Tidak kira lah perkahwinan kali pertama, kedua, ketiga, ke empat, tarikh memang cantik di print di atas kad undangan perkahwinan. Heh
Untuk itu, bagi anda yg tidak kisah pun apa yg berlaku dalam hidup FH, FH senaraikan entri yang tak berapa bermakna bagi anda, tapi agak penting juga lah bagi FH.. ("_")'
 Disclaimer: Ini adalah countdown, oleh itu bertahan lah dan scroll sampai bawah ye.
Jadi... 
ini lah... 
12 Perkara Sebelum FH Mati

#12 Jadi pengacara Jalan-Jalan Cari Makan.

Ni memang cita-cita FH sejak JJCM dilancarkan. Harap2 nya satu hari nanti dapat la mengacara rancangan macam ni. 1 episod pun jadi lah.. Ahaks.

#11 Panjat gunung. 
Pernah dulu minta izin dengan Abah nak panjat Gunung Kinabalu tapi hajat itu telah disanggah sekeras-kerasnya. 
#10 Pergi Mesir, tengok Pyramid dekat2 lepas tu cakap: WOW!

#09 Pergi The Louvre Museum, Perancis …

How Sweet.

Image
Assalamualaikum..
How are you guys today? As usual.. as me scrolled through links at Yahoo.com, I jumped into something that caught my eyes. Basically this story is about 20 years old love-letter written by a 12 years old boy, then, and now him, being 32 years old, marrying the same girl whom he gave the letter to.
How sweet.

Good Morning America/Courtesy Aislinn Kate Photography - Courtesy Aislinn Kate Photography The note reads; "Dear Cathy, I still like you and I still want you to go with me. I know Brad likes you. Please decide who you're going to go with. Think hard and let me know your decision. I'll be standing at the end of this hall and the beginning of the other hall. Meet me there as soon as school's out and you can tell me. Sincerely, Trevor." Cathy did came down to the hall and they go for dating-scene for two weeks before it ended. And the rest become history till they met up again in Pensacola and started dating again. This time, for good. 

The couple'…

Ayat-ayat Tipikal Artis Bila Jadi Duta Barangan

Image
Assalamualaikum..
Kali ini kita santai sedikit dengan bercerita pasal artis. Gosip-mosip Mak Jemah ke? 
FH selalu baca dalam dada akhbar. (Dada akhbar?? Weird sungguh ayat itu). 

Gambar sekadar hiasan

Bila wartawan interview artis-artis yang jadi jurucakap produk ke, duta barang ke, brand ambassador ke, mula lah bagi ayat-ayat tipikal (Baca: Ayat coverline dan ampu) dalam mempromosikan produk yang membantu menambah duit dalam poket mereka. Heh.
Berikut adalah beberapa ayat yg FH jumpa.. Mungkin ada banyak lagi kat luar sana, cuma FH tak sempat jumpa...
#1 " Saya dah 38 tahun guna barang ini (Nama Barang), dan berpuas hati dengan hasilnya. Jadi saya nak share dengan peminat kebaikan barang ni"
Ok.. Umur tu FH exaggerate sket. Tapi bayangkan lah.. Kadang-kadang tu produk tu baru je dipasarkan tak lebih 10 tahun.. Boleh pula dia claim dah guna bertahun2.. Aiseh.. 
#2 "Sebelum ni kulit muka saya bermasalah, tapi bila saya jumpa barang ni, Ia nya AJAIB!"

Tipu... Sejak kau mula …

Di Bawah Lindungan Kaabah by Hamka

Image
Assalamualaikum.

Saya mencari buku ini;

Tajuk: Di Bawah Lindungan Ka'abah

Pengarang: Haji Abdul Malik Karim Amrullah a.k.a HAMKA

Tahun Terbitan: 1938 oleh Penerbit Balai Pustaka


Kemungkinan kulit depan nya sebegini;



atau begini;



atau yang ini;



atau mungkin juga ini;



Kalau anda mempunyai nya atau tahu sesiapa yg menjualnya, boleh email saya di farahanani.amir@gmail.com.

Terima Kasih!

New title for me: A Dietitian

Image
Assalamualaikum..!
What a month! I am now a Dietitian cum Clinical Instructor at Fakulti Sains Kesihatan, UiTM Puncak Alam. Totally different from my previous job in AEON Wellness Pharmacy. Still, job is a job. We suppose to earn the money we get. I am totally uncomfortable with the thought that we can be relaxed and enjoy while doing completely nothing!
I mean, who can live with that idea? Not to mention unnecessary claims, wastage of time and time and time.. Argh... TIME. Is the most valuable thing. Each minute we live, we should garner income. I am trying to be not one of those people who just sit and do nothing. I'll do my best. Especially in this condition where we have to work with so many people from different departments. People do talk. Either good or bad.
Hopefully Allah will bless my new job and bless every penny I get from 8.am to 5 pm of my working hours.  

Makan McD FREE

Image
Assalamualaikum wbt,
Minggu lalu, Israel kembali menerobos ruang penduduk di GAZA. Sedih sangat sebab makin hari makin ramai orang awam Palestin terkorban berbanding rakyat Israel yg tak sampai 5 orang pun maut. Seperti biasa, bila tempoh sebegini, sensitiviti umat Islam terhadap jenama yg menyumbang kepada Jewish United Fund mencanak naik.
Kali ini kesan nya dirasakan jelas sehinggakan McD Malaysia bergegas mengedarkan beribu-ribu Egg McMuffin percuma pagi semalam. Maka beraturlah hamba-hamba Allah yang kelaparan burger FREE. Sanggup beratur panjang demi mendapatkan benda percuma. 
Adakah rakyat Malaysia, lebih tepat lagi Muslim kebulur sangat sampai heran sangat dengan burger FREE itu? Jawapan nya, IYA.
Sumber: http://azizulhakim91.blogspot.com
Apakah benar apa yg ku lihat itu? Memang ada warga Muslim Malaysia yang kurang sensitif terhadap isu Palestin dan nekad beratur demi Egg McMuffin.
Apa kaitan McDonald dengan kesensitivitian kita terhadap isu rakyat Palestin???? 
Dr Hafizi ada…

Sandy Story: Nota 'Perpisahan' Untuk Ayah

Image
Nampaknya Frankenstorm Sandy dah pun berakhir dan rakyat Amerika kembali bangkit selepas tragedi sambil disulami kemeriahan Presidential Election 2012 yang bakal bemula beberapa hari lagi.
Dalam beribu-ribu kisah yang terjadi di kalangan survivor Sandy, saya tersentuh dengan kisah seorang pemuda Tom Rivers, New Jersey yang dikenali sebagai Tom. Tom yang menyangka hayat nya akan berakhir semasa Sandy melanda menulis Nota Perpisahan kepada ayahnya Tony ketika berlindung di dalam rumah seorang wanita bernama Christine Treglia. 
Treglia meninggalkan rumahnya dan terkejut bila menemui sepucuk nota berbunyi sebegini;
Who ever reads this I'm DIEING — I'm 28 yrs old my name is Mike. I had to break in to your house. I took blankets off the couch. I have hypothermia. I didn't take any thing. A wave thru me out of my house down the block. I don't think I'm going to make it. The water outside is 10ft deep at least. There's no res[c]ue. Tell my dad I love him and I tryed get[t]…

Sandy Oh Sandy.. sang FrankenSTORM.

Image
Assalamualaikum!
Saya terkesima bila dapat tahu ada sebuah superstorm sedang melanda Mid Atlantic dan East Coast Amerika dan Canada sejak semalam.. Macam tak percaya di sebelah 'sana' dunia sedang menimpa musibah dan ujian dari Allah yg Maha Esa. Secanggih mana pun kemampuan manusia cuba mencipta Utopia, Allah lebih hebat dalam memberikan tanda kekuasaan-Nya. 
Apakah Sandy ini? Macam mana dia terjadi???
Amazing shot of Statue of Liberty (website source: Thomas Quintana)
Cuba kita jejaki perjalanan Sandy menjadi Superstorm...
Tarikh Status Lokasi 22 Oktober Elongated Tropical Wave Western Caribbean Sea ~~Dalam masa 6 jam Tropical Storm Greater Antilles 24 Oktober Hurricane Jamaica 25 Oktober Category 2 Hurricane Cuba 26 Oktober Category  1 Hurricane Menuju ke utara melalui Bahamas 27 Oktober

Indah

Entah apa yang terjadi
Disaat itu sesuatu melanda ku

Indah kurasakan bila disamping mu

Seolah-olah seluruh semesta membeku
dan yang membara itu adalah kita

Aku memikirkan mu kala ini
Biar mata hitam ku terbias wajah yang lain

Aku indah bersama mu

...............................


Selera Orang Lain

Image
Assalamualaikum..!

Salam Isnin bagi yg baru nak mula kerja lepas seminggu cuti raya.. Monday Blues lah korang ye.

Minggu lepas FH berjumpa dengan CJJ (Colleague Jarak Jauh) iaitu seorang amoi Vietnam yg bekerja dengan Aeon Vietnam. Namanya Vinh. Cantik orangnya dan Bahasa Inggeris nya sangat bagus. 


Gambar Tempelan: Taken from www.art.com 
Dalam perbualan tu, adalah tanya sikit pasal makanan kat Malaysia. Amoi tu cakap makanan Malaysia tak kena dengan selera dia..

Jadi FH terlintas nak tanya makanan Vietnam tu macam mana...jawapan yg FH dapat sangat la ........................................................................................... (sila isi tempat kosong selepas perbualan ini tamat)

Perbualan kami lebih kurang macam ni;

Farahanani : So how's Vietnam food? 
                    (Maksud FH, masakan Vietnam tu macam mana rupa gayanya)

Vinh: Oh.. So delicous..we have so many different thing. We eat frog..snake..

Emosi FH dah mula bergolak masa tu tapi FH tahan kan demi menjaga hati …

Eid Mubarak 1433 Hijri.

Image
Salam..

Alhamdulillah.. Ramadhan had passed with some tears and joy from all over the world.

Hopefully our brothers n sisters in Rohingya and many less fortunate people will finally be rewarded with Jannah for their patience...Insya Allah..

A bit different story from our side here in Malaysia.. everybody is here celebrating Aidilfitri.

Probably this Eid our family had managed to capture the most happening picture ever. LOL.


That is all of us...

Umi and Abah at the center surrounded by 7 girls whom always being their little daughter.. ^_^

Maaf Zahir Batin from me,

Assalamualaikum!

Ramadhan Postcard

Image
Salam dear readers,

How's your 1st or 2nd Ramadhan?

This is my little postcard to fill your day.. ^^


Balance : 28 Days

Ramadhan

Salam..
less than a week to Ramadhan.. 
prepare your mind, body and appetite people! 


Selamat Berpesta Ibadah!

Review: Perempuan Nan Bercinta by Faisal Tehrani

Image
Nama lainnya; "Syi'ah for Dummies"


Nama novel : Perempuan Nan Bercinta Halaman      :  410 mukasurat. Penerbit        : Institut Terjemahan Buku Malaysia (ITBM)
No Resit        : ITNM002322
Harga            : RM35 (sebelum diskaun 20 %) Cetakan pertama 2012.
Perempuan Nan Bercinta bernada romantis. Melihat kepada tajuk sahaja sudah terbau ada kesyahduan di dalam bait-bait dialog di antara watak-watak yang dihidangkan kepada khalayak pembaca. FT mengetengahkan 4 wanita nan bercinta dalam konteks kehidupan mereka dan bagaimana mereka menjalani perasaan itu dalam meneruskan percintaan yang diyakini.
Tengku Idora, seorang feminis yang tekad memperjuangkan isu wanita sejagat. Topik yang dicintainya sejak usia remaja. Tengku Zanjabila, adiknya seorang pencinta suaminya sejak pertemuan kedua. Siti Fatimah Ali Taqi, pencinta ilmu dan sejarah yang sanggup berkampung halaman di Bika, Lubnan demi mendalami perjuangan Hezbollah. Serta Khadijah, wanita Acheh yang mencintai suami dan anaknya.…

Saya pergi PesBuk.

Image
Assalamualaikum wbt.

What a day!

Saya ambil cuti pada hari ini dengan tiada apa-apa agenda menarik. Cuma cuti yang saya fikir akan dipenuhi dengan perbuatan kosong tidak bererti.
Siapa tahu..hanya Allah yang tahu. Rupanya hari ini penuh dengan agenda menarik.
Pagi tadi kita bermula dengan attending sa-buah majlis perkahwinan di Dewan LJT, Taman Melawati.
This is Ayah posing with his Bunga Telur after menepung tawar. He's my uncle.
Gosh...I adore the flowers on the pelamin!
Selepas itu, rushing2.. kami pergi ke PesBuk a.k.a. Pesta Buku Antarabangsa KL, PWTC. Pemergian kali ke tiga ini penuh bermakna juga penuh misi. Pertama sekali, kerana ingin lebih menghayati. Kedua, kerana ada amanah dari seorang rakan untuk mendapatkan buku. Ketiganya, 'mengejar' Sunan Musafir yang baru 3 hari keluar dari kilang.
Rupanya lebih dari itu yang saya dapat. Apabila melewati booth Creative, kami dapat idea bagi hadiah Birthday untuk Abah yang sudah di celebrate semalam. (05 Mei).
Birthday pre…