Posts

Showing posts from December, 2013

Unanswered

I'm writing notes to whom can't answer
About this sorrow causing me shiver Don't be sorry because it was over. Dreams and hope stranded at the river Dear dear Can't you hear?
I am right here, waiting you whisper You'll be my lover forever
We will grow old together
In this world and thereafter
Let love be the conqueror I am making a very long prayer
To Allah who always be sure
In His hand is my past and future Which means
I can only be a believer
While you fail to answer

Kena pukau dengan GPS

Image
Salam readers!

FH pasti, kebanyakan kita yang memandu mesti pernah guna GPS kan?

GPS yang Global Positioning System tu.



Asalnya GPS ni projek ketenteraan untuk menambah kecekapan mengesan kedudukan askar dan lokasi kenderaan tentera, tapi selepas beberapa penambahbaikan, civilian macam kita pun boleh guna kemudahan yang ada ni.

Fungsi yang paling signifikan mestilah, navigasi dan sebagai panduan perjalanan.

Yang sepatutnya tolong orang untuk cari jalan pergi kenduri dan jalan-jalan tu.



Normally bila kita guna GPS (Bagi yang tak guna GPS tu, FH tabik spring kat dia), sebaik saja kita set destinasi, kita akan letakkan 99% kepercayaan kepada alat tu untuk beri direction kat kita nak belok, u-turn, pusing ikut jalan yang dia dah calculate.

Perasan tak, once kita dah start tu, apa jadi kat kita??

KITA MACAM KENA PUKAU (HYPNOTIZED)

Kita hanya ikut jer mana GPS suh kita pergi, sampai la jumpa destinasi.

Tapi bukan sekali dua, malahan banyak kes, bila GPS cakap the magic word

YOU HAVE REACHED YOUR DESTI…

Pengalaman Menjalani Pembedahan Laparoscopy

Image
Salam readers!
Dah dekat sebulan sejak kali terakhir FH tulis dalam blog ini. Sebenarnya 20 November hari tu, FH baru saja melalui pengalaman luar biasa yang orang melaluinya sahaja akan mengetahui. Jadi FH nak kongsi dengan pembaca supaya kalau nanti pada masa depan, boleh jadi lebih bersedia. Insya Allah.
Pembedahan Laparoscopy.
Apa tu sebenarnya?
Memang tak ada langsung unsur kopi di situ.
Laparoscopy ni adalah satu prosedur pembedahan menggunakan teknik tebukan pada kulit. Yes. Tebukan lubang (keyhole) pada anggota badan, selalunya bahagian abdomen (kawasan perut) atau kawasan peranakan wanita. Laproscopy ni boleh dilakukan samada untuk memeriksa sebarang abnormalities di kawasan tersebut ataupun untuk merawat jika ada sebarang cyst atau ketumbuhan.
Selepas tebukan dilakukan, tiub akan dimasukkan di dalam lubang. Satu lubang, akan dimasukkan kamera kecil supaya semua yang terlibat boleh tengok ikut skrin. Satu lubang lagi, akan dimasukkan alatan untuk memeriksa organ terlibat. Untuk mem…