Posts

Showing posts from July, 2010

Why I dont balik kampung..

Its been so long since my last trip to my kampung at Kampung Parit Ju, Batu Pahat.

As I remember the last time I smell the air there wass in 2008 when my great grandmother passed away. Since then, I never been there.. Busyness kept me here in KL and other town in Malaysia during my practical year and making me feel so distant from Parit JU.

The place where I learnt family did really matter. And the cousins are great and they dont hurt our feeling like some friends do.. and trees were my playground and small pond is my swimming pool.

Its the only place in Malaysia where I am allowed to rain-bathing.. Hahaha.. Seriously. I love doing the mandi hujan thingy.. Plus the air there more cleaner and less polluted than KL (Of course!) so in my mum's thought I will be less likely to get fever or such.

Maybe that's why now I never bath immediately everytime I ran into any rain..coz the 'remedy process' during those times made me immune to rain.. (Insya Allah) or the Vitamin C lev…

Arnold Schwarzenegger the Governor of California

Image
Really..

HahahA.. It's not like I just knew about this.

Just now while Abah and Kinah and me enjoying our so-not-tasty supper (which I dont want to explain furthermore the disappointment we got) at Haji Tapah Jalan Gombak, a chinese guy.. age late 20's or maybe early 30's came to us selling his 'products'; pirate DVD!!! Yeahhh!!

So this guy is very talkative (as Abah said.. Chinese do business with sweet-tongue. unlike Malays) and very friendly as he quickly make himself comfy by sitting next to Abah. Of course nobody offers him the seat. Haha.. While we're checking on his 'collection', Abah pick 'The Predator' piece and noticed that Mr Susah-Nak-Eja is no longer the hero.

This salesman, whom suddenly being very informative, said one brilliant thing about Mr Arnold that he is no longer playing any film since he's now the governor of California and the state is the biggest in US!

Can you believe that? Can you expect any regular Pirate DVD Sal…

Abah, saya period.

Haha.. Sangat revealing title ku kali ini... Tapi saya hanya terfikir..

Berapa org kah anak2 perempuan yg betul2 share dgn ayah diorg tentang isu sensitif ni???

Bagi ayah saya yg ada 7 anak perempuan. (Ya benar. Anda tak salah dengar. Abah saya ada 7 orang anak gadis yg selalu memeningkan kepala). Sebagai lelaki tunggal dalam famili.. tak hairan lah bila kadang2 abah perlu beli kan pad (tuala wanita). Tapi itu pun sekali je terjadi masa hanya sorg dua anak nya yg dah baligh.. Lepas2 tu  xde nye abah nak beli kan lagik.. Beliau kasi duet.. kami beli sendiri. Hoho..

Tapi camne pulak dgn bapa tunggal a.k.a single parents?? Cuba lah bayangkan riak wajah depa bila anak gadis 1st time dtg period dan tak tahu nak buat apa.. Tak ke ternganga??

Haa.. ni yg buat saya teringat kan cerita My Girl ni.. (Ala.. cerita yg budak perempuan dgn ayah dia tu..).. Mujur lah masa 1st time dia mai period.. ada girlfriend ayah dia.. Di buatnya ayah dia takde??? Sape yang nak explain??

Agaknya apa la jawapan …

Tamu-tamu di Laundri

Image
Umi saya mengusahakan sebuah Laundri atau lebih tepat lagi Dobi di Taman Melewar, Gombak. Sesiapa yang familiar dgn Markaz Pas Taman Melewar mesti senang nak cam letak duduk nya Dobi Melewar milik Umi.
Dah hampir 10 tahun Umi berniaga Dobi.. .
Bermula dengan Dobi yang tidak dikenali..  kami berjaya membina nama antara Dobi yang lama bertapak di kawasan Greenwood dan sekitar. Tapi secara jujurnya, kami akui kejayaan mendominasi customer Dobi tak bertahan lama.. Selepas 10 tahun kami mendapat banyak pesaing hebat dan mungkin Dobi Melewar bakal di tutup tidak lama lagi.

(....Sedih...)

Tapi itu bukan kisah dalam entri kali ni.. Saya nak share tentang customer2 kami yang macam-macam jenis dan fiil.. Hahaha...

1. Golongan Bujang

Boleh jadi lelaki atau wanita. Tapi selalu nya lelaki la.. (perempuan rajin sket basuh baju sendiri kot). Baju bau rokok.. Hujung seluar yg terbuka jahitan yg dilekatkan guna jarum peniti.. Seluar jeans lusuh yg dah bertahun2 tak di basuh.. Koyak rabak sana sini.. S…