Posts

Showing posts from December, 2011

Faktor Filem Ombak Rindu Meletup di Pawagam

Image
Woa.. Dengarnya dah 12 Juta kutipan Ombak Rindu?
Menarik. 
Filem yang bagus atau kerana pelakon yang baik? Mari kita discuss..
Faktor #1: Novel OMBAK RINDU


Umum mengetahui yang novel ini memang terlaris di pasaran. Entah kenapa semua orang kat asrama (masa saya baca tu masa Form 3 rasanya) mesti nak baca novel ini. Antara emosi yang paling saya ingati semasa membaca novel itu ialah simpati kepada watak Izzah yang dijadikan 'hamba' dan perempuan simpanan kepada Hariz. 
Saya tidak pernah menyukai watak Hariz malahan berharap Izzah menemui lelaki lain yang lebih baik.. Takungan fanbase yang berpuluh atau mungkin ratusan ribu rakyat Malaysia yang pernah membaca novel ini pasti ingin turun ke pawagam demi memasti kan adakah sama pentafsiran novel ini ke silverscreen. 
Dan jawapannya.. tafsir lah sendiri.
Faktor #2 : Aaron Aziz
Saya tak tahu lah dengan faktor pelakon Singapore yang sorang ni. Asal ada Aaron Aziz je, semua orang meleleh. Bagi saya Aaron Aziz memang pilihan yang tepa…

Review: Fiksyen 302 by Ramlee Awang Murshid

Image
Fiksyen darjah 302. KENA PERCAYA! Kau dah kena tipu....

Memang benar macam kata RAM yang rindu menghasilkan karya psikologi thriller. Saya sendiri mengenali RAM menerusi Mandatori sekitar tahun 2001. Kemudian ada beberapa lagi seperti Rahsia Perindu dan Ungu Karmila. Kemudian selebihnya, khalayak lebih candu dengan santapan kisah pengembaraan Laksamana Sunan dan rakan-rakan sambil diselangselikan dengan beberapa yang lain.
Fiksyen 302 mengajak pembaca memahami dunia manusia-manusia yang menghidapi penyakit mental, atau sekurang-kurangnya, percaya mereka gila. 
Sinopsis: (Kalau tidak mahu baca, skip terus ke bawah)
Farid Ja'ah. Lan Lani. Jimmy Yeoh. Prakash Kumar. 4 orang bekas pesakit Dr Rozlina yang disahkan sembuh dari diagnosis awal mereka sebagai pesakit mental di Hospital Permai, Tampoi. Kredibiliti Dr Rozlina tercabar selepas mereka berlima masing-masing di dapati bersalah membunuh mangsa dengan pengenalan yang identikal. Mangsa ditandakan dengan nombor 302 di dahi dan merek…

5 minit untuk Tuhan

Aku tersasar.
Oppss... Itu sudah lampu kuning...
dan lepas itu merah.
Aku perlu tunggu 5 minit, barangkali

Aku di tingkat G.
Hari ini ramai membeli,
Oh tidak!
Lif baru di tingkat 10,
Nampaknya perlu tunggu 5 minit lagi.

Wayang di skrin belum mula,
tapi,
wayang di sofa barangkali dah nak selesai
Berapa lama lagi iklan nak habis?
Berapa lama perlu tunggu tayangan?
3 minit kah? 5 minit kah?

Magi segera patut 2 minit dah masak,
Aku silap tengok,
Gas rupanya tak ada.
Tunggu gas sampai..
Ahh.. Tunggu lagi sambil tahan lapar.
Bhaiyya kata, jalan jem dekat depan
Mungkin 5 belas minit lagi baru sampai.

Arghhh..
Perut yang kenyang buatku lelap.
Apa aku kisah,
Nafsu makanku puas.
Sedikit sahaja lagi,
5 minit saja lagi, aku pasti di alam mimpi

Sudah jam berapa kah?
Sungguh..
Aku tak ambil peduli.
Siapa yang kisah?
Masa banyak lagi,
Muda bukan berkali-kali

Sungguh..
Aku dah pandang sebelah hati pada Tuhan
1440 minit bekalan dari Tuhan,
5 minit pun aku kedekut untuk Tuhan
Maafkan aku Tuhan..!

Aku m…

Nini & Koko

Image
Salam everyone.

Hows your life been??

Just wanna say, finally I got a camera!!

LOVE it.!!

and.. as everyone who knows me, they're asking, what is the name??

Ya lah....

KEBUN is for my car.. coz the plat number is KBN ***

VOLVO is my Lenovo s10..

TETED is my 25 years old Teddy Bear.

A is my Aino phone..

Pretty much all my personal belonging got their own name which I will call them with the name.

so... this time.. my camera name is..

(drumroll)

..................

(drumroll)

..................

(drumroll) (again)


NINI & KOKO


Laa... Its already written above lorr..



Nini is for the camera body, and Koko is for 18-55mm lens.

Like it! Like it! Like it!

I will have a thousand excuses to get busy updating my kakigambo.blogspot.com but I will have to triple up my kerajinan to do that at first.. HAHA..

Ok.. Bye2..


Oppss... Thats me! ^__^