Posts

Showing posts from October, 2013

Identifying a Liar (Mengenalpasti Sang Penipu)

Image
Salam Isnin semua!


Mengapakah FH memulakan hari Isnin yang penuh spektakular ini dengan tajuk yang sedikit negatif? Haha. Kerana beberapa minggu ni FH berhadapan dengan seorang penipu dan juga manipulatif yang sangat pandai berlakon. 

FH geram dengan dia!



Ok. Betulkan semula emosi.



Jadi FH ada buat kajian sedikit sebelum nak sah kan samada dia ni menghidapi penyakit yang menyebabkan dia secara konsisten menipu FH dan rakan-rakan yang lain.



Cari punya cari, FH terjumpa dengan istilah PATHOLOGICAL LIAR.



Apakah itu???



Pseudologia fantasticamythomaniacompulsive lying, or pathological lying are four of several terms applied by psychiatrist to the behavior of habitual or compulsive lying.



Ok.. Part yang habit tuh dah betul dah. Sebab tak ada sebab untuk dia menipu kami semua berkenaan peribadi dia. Tapi tak terkawal? Ya.. Kadang-kadang dia menipu apa sahaja tanpa sebab munasabah. 

Ada 7 langkah yang perlu FH ikuti untuk mengenalpasti orang yang ada penyakit nih.

#1 Memahami apakah itu 'Pathol…

Apa itu Salmonella?

Image
Salam readers!

Berikutan kejadian keracunan makanan di Kedah baru-baru ini, FH terpanggil untuk share mengenai sejenis bakteria yang dinamakan Salmonella.

Sebenarnya, keracunan makanan atau glamer sebagai food poisoning ni boleh jadi dari banyak sebab. Paling senang rujuk cara pengendalian makanan macam kat bawah ni. Kalau kita menjejaskan satu langkah pun, food poisoning boleh terjadi.



[4 langkah ini penting dalam penyediaan makanan]
Ini ada satu lagi risalah untuk rujukan kalian.



Apa yang kita faham dari risalah di atas?? 

Ada beberapa bakteria yang jadi punca keracunan. Tetapi hari ni kita discuss pasal Salmonella dulu kerana kes yang baru jadi ni berkaitan dengan Salmonella sp aka Kak Ella

Seperti yang kita faham dalam fakta kes di Sg Petani, ayam yang dimasak tu telah disimpan sehari lebih awal dalam peti ais yang tak cukup sejuk. Jadi macam mana kita nak tahu suhu yang sesuai untuk simpan bahan masakan kita? Nampak tak kat mana danger zone untuk penyimpanan makanan?
Apa tu DANGER ZONE?
DA…

Berkahwin nya manusia itu bila...

Image
Salam readers!



Selama beberapa bulan lepas dan kemuncak nya pada hujung minggu lepas, keluarga FH sibuk dengan urusan perkahwinan adik FH Arfah Mawaddah bersama suaminya Mohd Fikri Che Hamid. 

Debaran pengantin perempuan semasa nikah.
Emosi memang bercampur baur dengan kepenatan bagi menjayakan Majlis Nikah dan Majlis Perkahwinan esoknya. Masa kenduri ni lah kita kenal hati budi manusia. Manusia yang sanggup membantu tak minta balasan, manusia yang reti membalas budi baik dan manusia yang tak kenang budi.

Pengantin Lama; Jurunikah dan Ibu Pengantin Perempuan
Alhamdulillah majlis berjalan lancar tanpa sebarang masalah besar. Mawaddah telah selamat melangsungkan perkahwinan dengan pasangan Ustaz Fikri. 

R4BIA from us

FH lebih kenal adik beradik FH sendiri selepas ini. Bagaimana komitmen mereka terhadap tugas yang telah dibahagi dan keupayaan melaksanakan kerja sendiri.

Ramai yang mendoakan supaya FH cepat kahwin selepas ni. FH Amin kan aja..

Welcoming new Akhi. Akhi Fikri. Nampak tak muka masing…