Posts

Showing posts from November, 2015

Terima Kasih Readers!!

Image
Salam readers!
Happy Friday!
Sebenarnya lama dah ni nak ucapkan terima kasih. Lebih tepat lagi ratusan ribuan terima kasih kepada 100K pembaca or at least orang yang dah ter click dekat page ini.
Hehe.
Sejak FH mula blogging dalam tahun 2008, lately ni terdapat beberapa post yang menjadi pilihan readers. Boleh tengok dekat sebelah kanan, FH ada senaraikan top 10 entri.
FH mohon maaf jika ada sebarang kekurangan dalam penulisan blog ini yang mengguris dan jika ada yang WhatsApp atau call yang FH tak dapat beri jawapan yang memuaskan hati readers.
I tried my best.
Thanks Again!

Harga Diri

Salam Readers!

Bagaimanakah hari anda? Ini entri personal dan bebelan di malam hari. Entri panjang jadi tak digalakkan teruskan pembacaan. Membuang masa anda sahaja.

Percaya tak kalau FH cakap yang sekarang ni I feel quite happy if I get to post something on this blog. Well, dalam keadaan yang single dan tiada sebarang komitmen selain daripada kerja hakiki dan kerja sampingan, FH rasa agak empty dan rasa macam perlu lakukan sesuatu. Kelakar kan?

Padahal, banyak je perkara yg FH buat setiap hari tapi tetap rasa macam kena buat sesuatu untuk melawan rasa empty tu. FH nak tanya sikit la dekat Readers, pernah tak rasa macam tak dihargai atau disayangi?

Ye betul, of course la ahli keluarga kita sayang kita. Ummi Abah FH tu, selalu nak tau pergerakan anak2. Walaupun sekarang ni FH dah berumur 28 tahun tapi mereka masih anggap yg mereka perlu jaga danambil tahu di mana FH berada. Kecuali la of course semasa hari kerja dah tentu lah FH ada dekat Office.

Dari dulu kan, entah mengapa perasaan …

Kerjaya seorang Dietitian di Malaysia

Salam readers!
Bagaimanakah Ahad kalian? Minggu ni FH baru sahaja menjalani Program Transformasi Minda sebagai salah satu syarat pengesahan jawatan. Dalam 5 hari ni banyak juga la yang FH belajar peraturan sebagai seorang penjawat awam yang mendukung misi dan visi kerajaan dan secara lebih spesifiknya, UiTM.
Like... Seriously. FH seorang penjawat awam? This is serious.
OMG.
Sebenarnya kali ni FH nak cerita serba sedikit mengenai kerjaya Pegawai Dietetik yang FH dah ceburi selama 3 tahun ni. Sebelum tu FH kerja sebagai Nutritionist sekejap so tak boleh la nak kira sebagai pengalaman.
Well, masa tahun 2006, hampir 10 tahun lepas masa mula-mula FH ambil course ni di UPM, dalam 20 orang hanya seorang yang tahu apa itu Dietitian atau Dietetik. Muka berkerut, geleng kepala tanda tidak tahu apo bondo tu. Even doktor pun (especially seniors) masih tak dapat membezakan fungsi Dietitian dan Nutritionist.
Tapi Alhamdulillah sekarang ni bila sebut je kebanyakan respon nya begini
Oooo.. Dietitian
Bagi su…

[Book Review] Michelangelo Code by Nazehran Jose Ahmad

Image
Salam readers!

In these few days, I noticed that some people were browsing Michaelangelo Code written by Nazehran Jose Ahmad. Less known Malaysian author on action-thriller novel. But he got a nice name, isn't it?

So me do the browsing by myself, to find out why almost every day there will be at least one people reading my old reviews in Malay Language on that novel. Surprisingly, this is the reason:

Selasa, 10 November 2015 @ 2:11 PM 2 novel terjemahan Malaysia disenarai Anugerah Sastera Dublin

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/95872 2 novel terjemahan Malaysia disenarai Anugerah Sastera Dublin

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/95872 2 novel terjemahan Malaysia disenarai Anugerah Sastera Dublin

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/95872 Two Malaysian novels nominated in early nomination for Dublin Literary Award 2016: Michaelangelo Code and Tree of Sorrow

I feel there's a need for non Malay readers out there (if there's any), particularly t…

Tolong orang untuk bantu diri sendiri

Image
Salam Readers!
OMG, how is your Deepavali Holiday? Walaupun FH tak sambut Deepavali tapi somehow FH rasa seronok sebab masa ni la stesen radio pasang lagu Hindustan. Walaupun kebanyakan lagu tu bukan lah tema Deepavali, yang banyaknya lagu cinta dari filem, tak tau la the significance kan. Hehe. Tapi tetap best.
Best la sebab membayangkan hero filem tu menyanyi. Cuba bayangkan penyanyi sebenar yang buat performance? Alka Yagnik dan Udit Narayanan. Terus hilang feel. LOL.
Okay. Kenapa tajuk entri tu macam tu ek? Kenapa kita tolong orang untuk bantu diri sendiri? Macam tak logik je kenyataan di atas. Kejap FH repeat. Baca lagi sekali.
TOLONG ORANG UNTUK BANTU DIRI SENDIRI
HELP PEOPLE TO HELP YOUR SELF
Basically, inilah rumusan yang FH dapat selepas beberapa kali menyertai program secara sukarela. Yes. Sukarela atau yang orang selalu guna, volunteers.

Bila kita buat perkara secara sukarela, sebenarnya kita adalah tangan yang memberi. Pernah kan dengar ungkapan "Tangan yang memberi lebih ba…

Bila kita rasa bijak dan bimbo pada masa yang sama

Salam readers!
OMG, Why am I writing a post on a lovely and amazing Saturday night? This is because I have something to share with all of you.
Oppsss... Bukan.. Belum lagi. Bukan pasal FH nak kahwin.
LOL
Siang tadi FH berpeluang menghadiri mesyuarat yang disertai oleh orang-orang penting dalam bidang Dietetik dari universiti seluruh Malaysia.
Can you believe that?
FH seorang dietitian yang baru je bekerja berpeluang join meeting dengan orang-orang hebat tu semua. Tapi FH cuba jadi normal dan tak rasa macam jumpa superstar sangat.
Walaupun YES.
They are superstar in Dietetics in Malaysia.
Well.... kenapa feeling awesome sangat ni? Ia adalah kerana dalam mesyuarat tadi FH telah mencadangkan satu cadangan yang sangat disukai oleh pengerusi mesyuarat tadi.
Seriously.
FH tak dapat nak cakap sekarang tapi basically cadangan FH tu sedikit sebanyak mempengaruhi jugalah apa yang akan dilaksanakan pada masa hadapan.
Tiba-tiba kan... FH rasa macam telah menyumbang sesuatu kepada negara.
I am exaggerating. B…

Kuching, antara bandar kegemaran FH di Malaysia

Image
Salam Readers!

Amboi, dua tiga hari ni rajin ye FH update blog. Memandangkan kebanyakan kerja dah siap sebab FH cuba siapkan sebelum dateline dan Therapeutic Diet Lab yang cancel minggu ni, jadi FH agak relaks sikit.

Kali ni FH nak cerita tentang Kuching pula. Ibukota Sarawak Bumi Kenyalang. Cerita dia camni, pada tahun 2013 FH pernah bekerja dekat sana sekejap selama 2 bulan. Sejak itu, FH suka sangat dengan tempat tu. Rasa tenang je. Tapi tak pastilah juga kalau FH mampu bermastautin di sana satu hari nanti.



Sejarah FH dengan negeri Sarawak ni agak lama juga. Bermula dengan FH ke bandar Miri untuk menjalani latihan PLKN selama 3 bulan pada 2004, kemudian datang pula ke Kuching pada tahun 2013, 2014 dan tahun 2015. Mungkin sesetengah orang anggap biasa tapi bagi FH yang tidak selalu datang ke sana, ada sesuatu yang istimewa mengenai bandar ini.

Kenapa FH suka Kuching? Meh FH senaraikan ye.

#1 Mee Kolok
#2 Mee Kolok

Hahahahaha. Betul. itu adalah top 2 sebab FH sukakan Kuching. Mee Kolok is e…