Posts

Showing posts from August, 2011

Stok Lagu Insaf Sempena Ramadhan

Image
Salam Ramadhan!

Memang bulan yang mulia ini untuk kita bergembira dengan Ibadah... FH harap dapat jumpa lagi Ramadhan tahun depan. Tapi tadi Cik Pah mak customer urut ummi FH kata sesuatu yg buat FH tersentak dan sedar kita tak tahu bila Malaikat Maut datang ambil nyawa yg Allah pinjam ni. Like.. Seriously, man!

Betul-betul dah ready ke bila Izrail datang memanggil..? masa tu dah tak boleh delay macam minta bos delay dateline paperwork. Masa tu dah takde dah masa kecederaan bila agak-agak score tak cukup nak buat Neraca bahagian Pahala lebih berat dari Dosa..

Astaghfirullahalazim... FH tak rasa FH bersedia..

Ungu: Andaiku Tahu




Hurm...

Okey.. Sempena Ramadhan Al-Mubarak ni masa untuk tune lebih kepada IKIM fm daripada channel yang lain.. Kalau bulan lain tu dengar yg lain, apa salahnya tukar sket ke 91.5fm untuk kawasan Klang Valley dan yg sewaktu dengannya..

Ha... ni la stok2 lagu Melayu Insaf yang FH suka dengar bila rasa nak Insaf kan diri.. ^_^

Heh.. Ingat Maher Zain punya track je …

Positive Mind. Hindari cas negatif.

Salam Ramadhan..

Kita nak buka puasa ni.. lepas tu pergi makan dekat restoran terdekat yg servis paling cepat. Waiter tu datang... Dia tuang air.

Gelas 300 ml di isi air sehingga takat 150ml.

Separuh Penuh atau Separuh Kosong?

Itu satu jawapan yang akan memberi hint apa persepsi kita tentang satu perkara.

Ada manusia yang terus dapat air tu, then rasa penuh kesyukuran dan tak demand apa-apa dah.
Ada manusia yang nampak gelas tu separuh kosong dan bising tak memasal.
Ada manusia yang tak heran pun dan terus minum sebab dah haus sangat. Ye la.. Bulan puasa kan.
Ada manusia, panggil balik waiter, minta dia tambah balik sampai penuh.
Ada manusia, pergi drink counter sendiri, dan tambah sendiri air tu.
.
FH lagi mudah kata kan gelas tu separuh penuh dan harap dapat penuhkan lagi gelas tu nak nak kalau air tu air sirap. Hehe.

Dua tiga minggu ni FH dapat jumpa dengan beberapa jenis orang yang macam FH cakap kata atas. Bukanlah pasal cara mereka air yang sampai 150ml. Tapi bagaimana mereka be…

Siapakah Wanita Itu?

Image
Who should I give my love to?  My respect and my honour to?  Who should I pay good mind too?  After Allah.. and Rasulullah..  Comes Your Mother. Who next?Your Mother,, Who next?Your Mother.. And then your Father..

Ya.. Itu lah Ibu saya.. Puan Fatimah bt Ab Rahman atau nama popular beliau: Che Tim
Seorang yang pakar dalam membuat ayat simpati dan reverse psikologi. Seorang yang sarat dengan emosi keibuan dan naluri kewanitaan. Seorang guru (literaly kerana kami semua di ajar baca ABC dan Alif Ba Ta oleh Ummi sendiri) dan juga juru urut profesional. 
Kerja sampingan sebagai tukang jahit bila raya dengan masa nak buka musim sekolah sebab baju kami semua umi yang jahit kecuali baju Abah sebab baju Abah susah nak buat :)
Biar pun nanti saya akan membesar,  Ummi tetap rujukan saya dalam semua hal. Agak2 nanti nak minta umi jaga kan anak ke tidak? HOho.. Yang itu for sure Umi dah bagi warning awal-awal Umi tak nak jaga anak kami. Tapi saya yakin hanya Umi yang mampu jaga anak-anak saya dengan sempurn…

Pilihan: Cinta Sebelum/Selepas?

Cinta itu asyik.
FH selalu bertanya kepada diri sendiri.
Wujudkah sebuah percintaan yang begitu tulus tanpa gangguan nafsu. ?
Dalam konteks ini, FH maksudkan, bercinta sebelum berkahwin. Dah banyak FH perhatikan pengalaman dari rakan-rakan yang bercinta. (Untuk rekod, FH belum pernah bercinta. Tapi suka dekat orang tu adalah sikit-sikit.) Macam-macam tragedi yang berlaku, juga kebahagian yang lahir, cuma kebanyakan masanya, FH tidak berapa setuju dengan jalan yang mereka pilih.
Percintaan itu, bagi FH bersulam antara emosi, akal fikiran, dan gelora nafsu. Ya. Saya pernah cuba sekali dua untuk bereksperimen dengan perkara ini, mungkin bukan lah benar-benar bercinta. Berhubung rapat dengan seseorang. Paling tak sangka, itu pun boleh buat kita bayangkan perkara-perkara aneh.
“……Wala Taqrabu Zina..”
Dan kerana apa wujud istilah bercinta selepas kahwin itu lebih manis? Kerana segala yang asyik2 boleh dilakukan tanpa di tulis dalam kitab amalan di bahu kiri. Sementara bila bercinta tanpa ikatan …