Posts

Showing posts from October, 2015

Ritual senyum lepas bangun tidur

Image
Salam readers!

Tadi siang FH ada discussion dengan Students. Tapi FH perhatikan je energy level students tu. Nampak lembik je. Jadi FH ambil keputusan untuk cuba bagi suntikan semangat sikit dekat diorang.

Iyerlah dengan final year project dan macam-macam lagi yang mereka kena buat, boleh nampak sebenarnya mereka tu letih fizikal dan mental.

Sebagai seorang Teacher tak bertauliah, FH cuba selami dan dengar sejenak apa sebenarnya masalah yang mereka hadapi.

Bercakap pasal masalah kan, FH rasa lah, tak tahulah kenapa sejak dulu, orang senang je nak cerita masalah yang mereka hadapi. Kadang-kadang tu tanpa dipinta, terus orang cerita drama dalam kehidupan mereka. Pelik pun ada.

Seriously.

Pernah tu patient yg datang dekat klinik, cerita pasal kisah perceraian dia dengan bekas suami. Juga, ada sorang kakak tu cerita pasal suami dia yang meninggal baru-baru ni. Lepas tu pula bila terserempak dengan bekas Students, terus cerita konflik yg dihadapi dengan kekasih.

Haishhh

Aneh aneh je kehid…

Eksperimen FH melawan ketagihan media sosial

Image
Salam readers! 

Apa khabar?

Tajuk atas tu agak extreme kan? Well, technically, FH mmg agak ketagih dengan media sosial.

FH ada akaun Facebook, Instagram, Twitter, Friendster, MySpace, you name it.

Sebab apa FH guna perkataan ketagih? Sebab penggunaan dia sampai dah macam penggunaan oksigen dah.







Seriously.

Setiap beberapa minit mesti klik dekat apps FB and Instagram just to catch-up with the 'world'. Padahal takde la benda yg penting pun. Tapi mesti akan scroll semua post dekat newsfeed sampai lah FH make sure yg semua post tu dah dibaca/lihat.

Teruk kan? 

Like, seriously. Kenapa nak buat macam tu sebenarnya? Sumpah kelakar. Benda tu takde tujuan yang jelas pun. 

Satu perkara yg readers perlu tahu sebelum buat any judgement pada FH, setiap beberapa bulan FH akan buat screening kepada list of friends dalam FB. So I will make sure only certain number of people will appear in my timeline. 

Those yg annoying (in FH book), will be un-friend-ed.

Those who NEVER care, NEVER comments, NEVER like …

Apa yang paling mahal? Itulah masa

Image
Salam readers!

Bebelan Malam hari.

Bagi FH, komoditi utama pada akhir zaman ini bukanlah duit atau wang ringgit.

Tapi MASA.

Masa yang kita luangkan bersama keluarga, masa yang kita luangkan untuk diri sendiri dan masa yang kita luangkan untuk Allah.

Pernah tak jadi bila kita lalui satu situasi ni. Contohnya bila terjumpa dengan crush, situasi yang sangat awkward dan bila kita teringat balik, kita berharap kita berkelakuan lebih baik daripada apa yg kita dah buat atau cakap.

Hahaha.

FH banyak kali jadi macam tu.

I wish I was saying something else instead of the things I have spoken. 

Pastu kita pun cuba bayangkan semula situasi tu tapi dalam keadaan yg berbeza.

Malangnya konsep masa bukan macam tu. Buatlah seribu satu ciptaan pun, manusia pasti gagal nak patah balik, tebus kembali, dan ubah masa lalu.

FH terfikir, kenapa kita mesti teruja bila jumpa seseorang yang kita suka. Tapi bila nak solat, tak pula excited macam tu. Agaknya sebab tahap Iman FH ni belum rasa lagi kemanisan cinta Allah tu. Hi…