Posts

Showing posts from May, 2010

Restaurant Review: Kunang-kunang

Image
Baru semalam FH dan famili menjengah di restoran ini yg duduknya bersebelahan dgn Shell Taman Melati yg menghadap MRRII (menghala ke UIA/Kuantan).



First impression, boleh dikatakan Kunang-kunang ni buat kita rasa macam kat dalam pondok kt tengah hutan. Dengan lighting yang sedikit 'warm' memberikan mood yg berbeza pada sesetengah pasangan bercinta. Tapi bagi kami yg datang dengan family ni.. rasa agak suram la jugak..
Disebabkan konsep dalam taman nya, kedudukan meja dan kerusi juga di atur ikut rekabentuk 'taman' nya. Ada beberapa pilihan samada nak duduk di bawah gazebo (8-20 orang) ataupun 'scattered' di sekeliling pentas kecil yg kadang2 mempersembahkan live band. (Dengar cerita Hujan penah perform kat sini.)
Dari segi harga, sesetengah orang mungkin rasa kurang berpatutan. Setiap makanan/minuman harga nya 2 kali ganda berbanding restauran yang lain. Setiap harga juga tertakluk kepada tambahan 10% service charge. Tapi Kunang-kunang menang dari segi kuantiti ma…

PM Dato’ Seri NAJIB adalah Chief Executif (Betulkan jika saya silap)

Image
Saya tak tahu kalau ada orang akan panggil saya gila, tak betul, terlalu berani, atau apa sahaja label yang mereka bakal berikan. Kadang kala kita akan melakukan sesuatu di luar batasan. Sama ada kita akan berjaya atau gagal, itu semua berpusat kepada gagasan pemikiran kita sendiri.
Sepetang di U**M (di rahsiakan di sini) membuat saya kembali berfikir tentang erti kehidupan sendiri. Kali ini bukan sebarangan petang yang selalu saya lakukan sebelum ini. Kali ini saya ‘meredah’ ke dalam Lecture Hall dan cuba mencari konklusi tentang manifesto baru dalam “Kotak Hidup Farahanani”.
Saya kira saya bernasib baik (Syukur, Alhamdulillah) kerana kelas yg saya ‘sneak-in’ ni adalah salah satu topik kegemaran saya
à Political Sciences. ß
Topik yg mungkin kompleks bagi sesetengah manusia namun cukup mencabar dan menarik dari sudut pemikiran saya. Barangkali mudah bagi saya kerana memang kegemaran saya memerhati gelagat manusia. Malahan, politik juga mencerminkan gelagat manusia.
Pendedahan manusia/ins…

Sinaran Mentari Award

Image
Bersinar nya rasa.. Terang benderang sebab dapat award ni.. Terima kasih kepada Sang Pei Pan yang sudi memberi award 'Sinaran Mentari' ini..  ^__^

Kata Pei Pan:::

10. Farah Hanani – Dia suka makan. Suka datang ke blog aku memberi komen dan selalunya juga pandangannya dengan aku jarang sehaluan. Tapi itu ciri yang baik untuk mencari pandangan yang bernas. Dia menulis tentang banyak isu yang tidak khusus kepada politik, mahu pun sosial.

So.. sekarang ni aku beri award kepada... Jeng.. Jeng... Jeng...

#1 Pei Pan
Ini claim dia::: Pencandu buku, muzik, filem, teater juga fotografi picisan. Ini kata aku tentang dia:: Seorang yg kompleks.. agak sukar menterjemah pemikiran dia. Tapi hati nya simple. Kadang2 ada juga dia singgah blog aku.. tanya khabar ke ape.. Orangnya berbahasa puitis dalam penulisan entri kt belog Espresso Pei Pan nya.. Aku slalu baca entry beliau yg berkaitan dgn buku/novel. Panjang jugak entry2 dia.. (banyak idea). tapi berbaloi utk di baca.. kadang2 menginsafka…

Fesyen yang tak berubah.

Image
Jadi perempuan ni... kadang2 macam rumit sikit.. Percaya la.. Tak ada satu pun perempuan yang simple. Maksud aku simple ialah dalam erti fesyen.. pemikiran.. dan gaya hidup.
FESYEN Kalau ada satu perempuan tu dakwa dia seorang yang simple.. Haram aku tak sokong.. Define SIMPLE tu please???  Okey.. Cuba kita imagine kejap... Nak keluar pegi kedai beli kicap... First sekali kena sarung at least sehelai baju or kalo yang suka 2 lapis.. akan sarung baby shirt kat dalam and sweater/cardigan kat luar.  Then.. takkan pakai baju je?  Mesti lah ade bottom nyer.. Seluar? Skirt? Sluar Pijama??? Kaen Batik??? (Errkk??!).. Then.. yg pakai tudung.. kena fikir tudung gak.. ade yg dah siap gosok or kena gosok dulu tudung or selendang yang nak di lilit tu..

Aha... So simple ke tak sebenar nya kita ni?? Punya lah banyak step sebelum melangkah kaki nak keluar rumah. Tu belum campur bedak.. lip balm.. mascara... bulu mata palsu.. (wahahaha.. seriously soo not simple). Nak ngorat Mamak Kedai Runcit ke ape??
PEMI…

Saya perempuan.. SO WHAT??

Image
Selalu betul aku terdengar.. Perempuan?? Tahu ke tukar tayar? Tahu ke pasal Bola.. Tahu ke pasal itu.. Macam lah tahu pasal ini..

Hello???!!

Doesn't mean I am a girl..>>> I don't know a thing.

Aku bosan hidup dalam dunia di mana org memandang rendah pada kemampuan wanita. Yerpp.. I sounded very Feminist right now tapi the truth it is..

Kenapa LELAKI PANDANG RENDAH TERHADAP PEREMPUANdan KADANG2 PEREMPUAN PUN PANDANG RENDAH PADA PEREMPUAN?



Perempuan tak reti baca peta.. Perempuan tak reti pasal jalan.. Perempuan tak reti buat kerja berat.. BLA BLA BLA BLA... Adakah dengan tidak mengetahui sesuatu itu (Yang konon2 nya LELAKI lebih hebat) akan menyebabkan kita(PEREMPUAN) jadi LEMAH?

It's like... SERIOUSLY NOT TRUE!!

Dan adakah jika lelaki itu yang suka menggubah bunga.. pandai mengemas rumah.. membuatkan anda nampak LEMBUT???? Tidak sama sekali..

Saya BOSAN dengan pandangan rendah sesetengah pihak.. (I'm talking bout BOTH SEXES).. yang suka melabel itu dan ini..