Posts

Showing posts from January, 2011

Funny, Confusing World

Image
Where "Tambah" Become "Tolak

I grew up in the world where.. 
Man are created for Woman. And Vice Versa.
And then I was told that actually some  Woman married to a Woman..and some Man live together with a Man
Am I the only one whom getting confuse here?

I grew up in the world where..
Allah created our body to absorb nutrients from natural food.
And then I studied that.. there were a whole lots of pills, tablet and capsule for supplement
Is it wrong if we don't take any supplement? Damn.. I get confused.

I grew up in the world where
Married couple love their babies..
Suddenly I heard unmarried people hate their babies so much. and they threw them everywhere
Ok.. I am really confused, how come married people get babies?


I grew up in the world where..
Smoke is used for cooking..and food aroma means great and delicious.
Now I knew it also meant death..and mass killing
Totally confused here..
Somebody, HELP!!

Kenapa Astro First Bagus??

Image
Astro: Making T. Ananda Krishnan's life richer



Bertambah lagi satu produk baru dari Astro. Astro First  yg bagi kemudahan kpd pelanggan Astro tengok movie Melayu dari rumah selepas 2 minggu keluar kat panggung.

Ngeh..

Masa pelancaran aku tgk David Teo, Norman KRU, dan produser filem yg lain tersengih lebar dgn org2 kuat Astro. Bak kata diorg, 5% je penonton filem Melayu yg tgk movie kat panggung wayang gambar. Jadi kemudahan ni Astro sediakan utk membantu produser meluaskan pasaran kpd penonton di rumah pula.

Aku ok je..  Tapi lepas beberapa hari meletup pula kisah Erma Fatima yg tak setuju dgn Astro First sbb katanya akan membunuh industri perfileman tempatan. What?? In what way?

I dont think so Mdm Erma.. Sebab kalau kajian yg 5% tu tepat dan jitu, maksud nya lagi 95% penonton yg tak pergi cinema dan tunggu keluar kat tv masa raya itu lah pembunuh filem Melayu tempatan.

Aku tak rajin pergi cinema pun. Seumur hidup aku ada la kot dalam 5 kali. Tu pn separuh dari tu member belanja…

FH suka lagu-lagu ini...

January 2011 Song Choices


Huh.. Cari ruang mengelat sebelom training start kul 10 kt Jusco Maluri.

Lately bila da start drive pergi tempat kerja, aku mula berjinak balik dgn dunia radio. Stesen pilihan aku, Xfm sbb banyak lagu yg ada bunyi drum. (baca: lagu2 berunsur rock yg tidak mengantukkan halwa telinga ku). Tapi kadang2 buka juga stesen lain bila tgh lagu rock jiwang karat kapak yg sungguh bukan minat aku.

So, aku buat song choices of this month. Ada lagu baru ada gak lagu lama berzaman2.. Ngeh.

#1 Tiada Kata Secantik Bahasa

Lagu Asal: Tan Sri P. Ramlee
Cover Version by: MonoloQue



Mula-mula dengar.. rasa asyik sangat dengan lirik nya. Tambah dgn nyanyian MonoloQue yg ikhlas tu. Boleh bayang macam dia tuju kat isteri kesayangan dia. Bila selidik baru lah tahu yg lagu ni asalnya dari P. Ramlee dan Jamil Sulong untuk filem Anjoran Nasib (1952)

#2 Stereo Girl

Penyanyi: Nice Stupid Playground



Nice Brilliant Song dari band Sarawakian ini.. Salah satu lagu berunsur Brit Pop yang aku suka.

Love story could be sad ending

Image
Review: 9 Nyawa by Ramlee Awang Murshid


Baru semalam sempat habiskan baca novel yang keluar sebelum Cinta Sufi ni..

Hurm..




Setiap kali buka bab baru, rasa terganggu dgn mata kucing tu. Apa significant letak mata kucing pn aku tak tahu, sbb kucing bukan lah penggerak cerita ini. Nak timbulkan unsur mistik dan seram? Tak seram at all...
Dan tersangat lah tahyul bila memikirkan bahawa seorang anak dara tua (yg dah umur 28 tahun) mempunyai 9 nyawa dek kerana kucing pernah muncul dalam mimpi emak nya dan juga seekor kucing pernah melintas masa beliau kemalangan.

Super highly superstitious!

Punyalah bertungkus lumus seorang Ibu yang bernama Azizah demi mengelakkan anak nya daripada menemui 'maut' yg ke 10 kerana selepas 9 kali menghampiri maut, anaknya tidak akan terselamat.

Astaghfirullah...

Mungkin RAM cuba membuktikan betapa wujudnya manusia yang percayakan tahyul bila jauh dari ALLAH. Sikap Azizah yang overprotective itu berpunca dari ketakutan akan kehilangan Intan. Tapi kemudi…

Geran Hilang! OMG!

Image
Seriously! Aku tak tahu mana aku letak dia. Haa.. Tu lah.. Bajet cam dah jadi orang besar, Geran kereta sendiri pun ko boleh hilangkan. Aisehh.. Tido kul 4 malam tadi sbb cari dia tapi usaha kami (Abah+Umi+Aku) gagal. Ini pun sbb nak renew roadtax. kalo tak mmg x sedar dia hilang.

Ngeh.

Suatu pengajaran untuk aku yg careless.

Jadi pagi ini dengan penuh bersemangatnya bangun awal demi berjuang mendapatkan Geran Kebun ku.. err.. Untuk pengetahuan semua Kebun adalah nick name Kereta Kancil ku. Hoho.


WOww!! Lawa sangat ni!(Gambar Hiasan)

Ok.. Dah pakai lawa2.. Nak jumpa Abang2 or Akak2 JPJ (Dengan harapan tak kena membebel sebab geran hilang. Which is sia2 je usaha itu kerana diorang x heran pn rupanya. Har.. har.. har..)

Dengan kaki yg bersemangat aku melangkah ke JPJ kat Jln Genting Kelang dgn Kinah demi mendapatkan Geran Kebun ku, tepat jam 8.36 pagi aku tiba di situ.

Mula2 berdebar sbnr nye sbb lepas buat geran tu nak kena buat roadtax pulak. Aku lebih gabra nak uruskan hal insurans …

Ohh!! My Crushes!

Image
Monolog:
[[Waah.. Gila a ko FH. da kul 2 tapi tak tido lagi. Esok keja ko sempat ke nak bangun ni?? Haha.. Tu la ko degil pegi makan Bubur Nasi dgn Kari Ikan yg Umi masak padahal ko tahu kalo perut ko kenyang ko tak akan dapat tido..]]

Tiba2 aku rasa cam nak putar piring hitam lama.. Nak buka balik cerita kisah2 'cinta' aku yg tak menjadi.. Cinta2 aku yg tak berbalas...

(Amaran: Maybe korang akan rasa aku gedik)




Ermm.. Nak mula dengan yg mana satu eh? wahh.. Ramai sangat sampai dah lupa. Sebenarnya ada lah beberapa.. Jadi buka cerita dengan zaman sekolah rendah lah yer..

Sekolah Rendah

Namanya A.S. Tinggi la.. kategori lelaki tinggi kt sekolah aku.. aku benci gila dgn dia. sejak tadika. dia selalu usik aku sampai nangis. At the end aku pun tak tahu sebenarnya aku benci ke..aku suka dia. Haha. Tapi masa start darjah 5 tu.. aku cam dah rasa mamat ni cam hensem jugak.. Yer lah dulu mana nak analisa personaliti ke apa.. Asalkan rasa cam ok je.. teros rasa minat. Memang budak2 sungguh…