Posts

Showing posts from August, 2010

RM600 Shopping for Charity (bukan suka-suka)

Image
Tarikh: 24 Ogos 2010

Kenderaan khas: Kebun FH

OKTb (Orang Kena Tarik barang):

Faiz
Juma
Nida
FH (Driver)

Tujuan:
Pembelian barang2 cenderahati utk Rumah Orang Tua yg terletak di Kuang, Selangor. Wang yang digunakan adalah hasil kutipan dari kelas ke kelas di UIAM, Gombak.


Wajah-wajah yang risau duet x cukup.
Bang oii.. RM500 cukup tak?
Abang Mydin said: Jap dik.. tengah concentrate nih..
Nah.. kira aa bang.. take all the time you need.
Barang-barang tu total RM600++.. 
We pay with cash okay..

Proses meletakkan barang di dalam Kebun..
Okay.. Keje dah beres.. now boleh balik UIA.  (Abang Mydin di belakang tu nampaknya dah tak sabar2 dah nak kutip trolley tuh)



[Mafhumnya] Orang yang mengusahakan bantuan (pertolongan) bagi janda dan orang miskin ibarat berjihad dijalan Allah dan ibarat orang solat malam. Ia tidak merasa lelah dan ia juga ibarat orang berpuasa yang tidak pernah berbuka.
(Hadis Riwayat: Imam Bukhari)

Review: Awang Vampiro by Nizam Zakaria

Image
First of all, Terima kasih kepada Pei Pan sbb introduce novel ini kepada saya..!!  (>___<)
Saya selalu tercari-cari novel melayu yang penuh teori konspirasi seperti Da Vincci Code dan Angels and Demons oleh Dan Brown kerana saya selalu berharap saya akan temui anak Melayu yang berfikiran kompleks dalam membina plot-plot yang sarat dgn nilai sejarah (biarpun hanya teori) dan juga komplot2 rahsia yg konon nya akan menghancurkan dunia.
Wowww!!! Itu yang terkeluar bila dah habis baca karya ini. Penulisnya benar2 mengkagumkan saya. Bagaimana beliau 'bermain' dengan unsur sejarah dan memanipulasikan fakta yang seakan-akan benar membuatkan saya semakin teruja untuk menghabiskan bacaan dan melihat sejauh mana beliau meng'hipnotis' pembaca dgn plot2nya yang kompleks.
Saya rasa bagai di cabar oleh penulis untuk memahami babak demi babak dan plot-plot nya yang di atur sedemikian rupa. Berpatah ke belakang, mendahului masa dan kemudian kembali ke zaman kini yang totally dah beru…

Mama, nak pakai Topiah!

This phrase has struck in my head for a few days since the first night of Ramadhan. That night we went to Masjid Al-Syakirin, Jalan Gombak for that night and the crowd are heavy. Yet we managed to slip into the middle saff when people started the terawih prayer.

This little boy (whom said this words), I noticed him to be the only boy in the women staff line. He look so cute sitting on a little yellow chair with his yellow baju melayu suit. Ya.. he did break the saff line because his position is exactly at the middle of the saff. However that wasnt the thing that bothered me through my terawikh session that night.

We begun our prayer with the line behind this boy and his mother's line. At first he just sat on his chair quietly. (I know because I hear no voices other than Imam's Voice)

Later on after the 2nd prayer.. I started to hear this little guy's voice. Maybe his kopiah was dropped from his head but he keeps bugging his mom to 'pakaikan balik' his Kopiah. Gosh.…

KL-Penang-KL-JB-KL (epi 1)

Image
Alhamdulillah.. Berjaya jugak sampai di rumah yang serba berlubang dan indah ini. Heh.. Betullah orang cakap.. Nothing feels like home dan kali ini FH betul2 rasa macam tu.. Literally.

Start hari Isnin.. (2 Ogos 2010)
Yanti dan FH mula kan perjalanan kami ke Utara (Butterworth) demi 'kasih sayang' FH kpd Yanti untuk menemankan beliau ke sebuah interview di Kepala Batas.. Yanti punya la excited sebab x penah dapat tiket katil.. dan FH punya la excited sebab Yanti sudi meng'cover' harga tiket.. Huhu..

(Ini pic candid Yanti masa dia tgh usha passenger laen) Memang syok giler tido atas katil KTM tu.. walaupun mula2 rasa was2 dengan mutu kebersihan cadar dan sarung bantal.. Tapi FH percaya staf KTM akan hantar itu semua ke laundry utk mengelakkan tersebarnya sebarang penyakit berjangkit.. (Harap2 nya lah)
Akhirnya tiba juga di Butterworth... Alhamdulillah... Tapi... mana kami nak stay di Butterworth ni sebelum pergi ke Kepala Batas?? Haa.. masa ni lah Allah takdirkan kami berju…