Posts

Showing posts from May, 2017

Politik Kandang: Siapakah musuh sebenar Binatang?

Image

Tuhan mahu kita ingati Dia

Salam readers!

Hari ini ialah hari ketiga umat Islam berpuasa dan dah macam-macam drama terjadi kepada FH. Well, you will know why do I tell something like this on my blog. Yess that's because I'm detoxifying myself from my social media accounts, FB and IG for 7 days. Let see if I manage to get through this again. So that's mean, I will write more in this blog. Yeayy...

Jadi, apa FH nak cerita tadi? Oh ya... Hari ini sesuatu yang agak dramatik telah berlaku kepada FH dan kesimpulan yang FH boleh buat ialah, semua ini berlaku adalah kerana Allah berkuasa menyuntik senyuman dalam hati kita dan bila-bila sahaja Dia mampu memadamkan tawa itu dan menggantikan ia dengan tangisan.

Dont worry, nothing too tragic.

Well, lepas habis kerja tadi. Alhamdulillah berjaya balik pada jam 4.35 petang setelah semua student FH menyiapkan kerja mereka lebih awal pada hari ini. Jadi FH dengan bersemangatnya menuju ke arah Pasaraya Tesco yang terletak sebelah sahaja dengan Hosp Sultan Ismail. Goshh …

Tips Pemakanan/Diet di Bulan Ramadhan

Image
Salam Readers!
[Disclaimer: Tips berikut disediakan oleh Pegawai Dietetik berdasarkan rujukan daripada sumber dan fakta yang telah disahkan dan pengalaman peribadi penulis dalam mengendalikan kaunseling pesakit]
Tak lama lagi kita akan berpuasa selama sebulan kan. Ok, bagi kaum wanita memang la tak cukup sebulan kecuali yang pregnant ataupun yang rezeki dia tak bercuti puasa. Tapi kami pun rasa macam puasa tau kecuali kalau dah lapar sangat curi-curi pergi Drive Trough McD atau seludup makanan dan makan kat Pantri. LOL.
Masa FH praktikal klinikal di hospital dulu, first time FH saksikan di wad para pesakit tak puasa sebab...diorang kan sakit. Mana lah mampu berpuasa. Daaaaa... Keliru pula FH. Tapi bagi yang tiada halangan, tapi selalu rasa agak terseksa sebab jenis yang suka makan dan tak mampu tahan lapar, berikut adalah tips yang FH boleh fikirkan supaya semua dapat amalkan.
Sehari Sebelum 1 Ramadhan
Boleh lah dikatakan sebenarnya bulan puasa kita ni bermula daripada matahari tenggelam…

Trip Sehari berjalan-jalan di Flower Dome, Singapura

Image
Salam Readers!
[Disclaimer: Entri ini terlalu banyak gambar]
OMG, dah 14 Mei ke sekarang ni? Like seriously, tahun ini sudah 134 hari berlalu dah dan bulan Ramadan lagi beberapa hari je.
Kali ini FH ingin berkongsi short trip FH ke kota Singapura. Sementara tinggal di JB ni, apa lagi, berjalan puas lah FH ke sana. Lepas tu ada kawan pula kan yang memang orang sana. Apa lagi, makin panjang lah langkah FH. Hehe. Untuk entri ini, FH fokus kepada...
FLOWER DOME, SINGAPORE

Flower Dome ini ialah salah satu tarikan untuk pengunjung yang terletak dalam satu kawasan besar di Gardens By The Bay. Senang je cara hendak ke FD ni, kena tahu nak turun di stesen MRT mana. Takpe, biar FH cerita langkah satu persatu cara ke sana menerusi beberapa cara pengangkutan.

1) Bas (Larkin/JB ke arah Queen Street) ke Bugis MRT Station ke BayFront MRT Station

Pro: Naik bas duduk diam diam sampai Queen St
Contra: Tertakluk kepada keadaan jalanraya di Singapura. Ada masa jem, lama juga di atas bas. Cara paling straightfowar…