Posts

Showing posts from February, 2016

Entri Februari 2016

Image
Salam Readers!

OMG dah hampir dua minggu FH pindah ke Alor Setar ni. Esok ialah hari Khamis kedua yang FH lalui di sini. I super love Khamis because the working hours ended at 3.30 pm! How cool is that?

Sebut pasal hari Khamis ada satu cerita kelakar berkenaan Abah FH. Abah ada seorang kawan kerja FAMA nama Khamis. Pakcik tu jenis cool je orangnya. Abah ni memang suka buat lawak sengal. Jadi kalau Abah terserempak dengan pakcik Khamis tu pada hari Rabu, Abah akan cakap dengan dia, "Tomorrow is your day". Haha. Seriously selama 30 tahun Abah ulang lawak tu. I mean, benda lawak ni kan pertama kali je kelakar. Kalau dengar dua kali dah tak lawak dah. Tapi Abah tetap akan ulang lawak-tak-jadi tu. Ataupun sekali sekala tukar kalau terjumpa pakcik tu hari Khamis. Abah akan cakap "Today is your Day".

Abah FH memang sebenarnya seorang yang kelakar dan suka buat loyar buruk. Abah juga suka tukar perkataan.

Contohnya

Pasar Malam menjadi Pasar Lamam

Remote Control menjadi Tekan-tek…

Kerelaan

Aku lebih rela memanggil engkau kekasihku
Biarpun kelak mungkin engkau diangkat
Menjadi suamiku

Kekasih itu sikapnya lebih intim
Sementara suami itu sifatnya bertanggungjawab

Biarlah engkau berwatak seorang suami yang bertanggungjawab
Juga ikhlas
Menjadi kekasihku

Satira FH

Image
Salam Readers!

Ceritanya begini. FH memang selalu tulis status FB berkenaan perkara yang menyentuh jiwa FH dalam kehidupan seharian.

Bagi FH, perkara itu ialah 'stating the obvious' yang orang kita selalu tak perasan. Paling selalu FH cakap pasal politik, drama tv swasta dan perkara random yang lain.

Semalam seorang kawan FH suruh buat YouTube Channel untuk visualize kan status FB yg selalu FH tulis tu. Dia sebut yang FH tulis adalah Satire atau dalam BM ialah Satira.

What is Satire?

The use of humor, irony, exaggeration, or ridicule to expose and criticize people's stupidity or vices, particularly in the context of contemporary politics and other topical issues.

FH ni bukan lah reti sangat sebenarnya tapi masa idea tu datang kena tulis cepat-cepat sebelum lupa. LOL.

 Status FH semalam berbunyi begini:

*********************************************************
Sekarang FH dah faham dah konsep dia.
1. Cari pasal dengan orang kereta besar.
2. Lepas tu marah-marah kena tunjuk ego.
3…

Entri Januari 2016

Salam Readers!
Misi FH sekurang-kurangnya 1 entri sebulan. Ini entri bulan Januari 2016.
Bulan Januari ni bulan habiskan cuti. Aik?? Kenapa cepat sangat habiskan cuti? Well, bermula pertengahan Februari FH akan posting di Alor Setar sampai la seminggu sebelum raya. Dan seperti yang boss cakap, tak digalakkan cuti kecuali kes kecemasan semasa ada menyelia student.
Jadi FH memang pulun habis cuti. Masa 15 Januari hari tu pergi Ho Chi Minh 4 hari, lepas tu masa 24 Januari pergi Kota Kinabalu pula 4 hari. Lepas tu minggu ni terus sengkek. LOL. So lepas ni tak yah cuti sampai lah Raya Puasa. Itu plan nya. Apa jadi nanti kita tengok je la apa ketentuan Allah.
Ingat tak FH pernah cerita pasal konferens islamik yang FH pernah jadi AJK tu? Selepas 3 tahun, FH rasa nak stop buat benda tu dah.
Oh ya! Lupa nak cakap, emas dekat KK sekarang murah. 1 gram RM165 jer. Terus FH terpengaruh beli la sebutir emas. Haishh! Sorry-sorry iklan sekejap.
Back to serious thing. Hehe.
Rasanya dah cukup kot pengalaman…