Posts

Showing posts from June, 2009

Harta Karun Lezato [Part 1]

“Aduh..!” Kasutnya tersadung sesuatu. Hujung bajunya yang labuh telah menutup pandangannya. Akar pokok rupanya. “ Beliza.. Tunggu daku..! Daku terlanggar akar pokok ni..” Jeritnya kepada Beliza yang telah jauh dihadapan.
Beliza menoleh. “ Lekaslah! Kita dah lambat ni. Bila-bila masa saja perayaan akan bermula. Kita tak boleh lewat!” Beliza menyambung langkah derasnya.
Isk! Beliza ini! Selalu macam tu. Bila nak cepat semua pun ditinggalkan. Mata Rossa terarah kepada sesuatu yang bersinar-sinar yang bergerak. Sekumpulan manusia sedang menuju ke arah yang berlawanan dengan pusat kota . Siapa pula yang tak mahu turut serta dalam perayaan ini? Sungguh merugikan!
Dia memandang semula kepada Beliza. “Beliza tunggu…” Rosa menyambung langkahnya. Harus laju. Demi menyaingi langkah Beliza. Melihatkan dia sudah seiringan. Beliza tertawa.
“Lihat.. dikau juga gopoh seperti daku. Siang tadi dikau memerli daku. Kini kita seri..” Rossa rasa terpukul. “Dikau selalu begitu. Suka membuli daku..” Namun Be…

Menelusuri Memori

Wahh..
Tak sangka Kota Bharu memang belom berubah. Tadi daku berjalan di dalam Pustaka Seri Intan. memang tak ada satu pun berubah! Masa daku menuruni tangga nya yang ibarat tangga dalam istana prince and princess.. perasaan masa form 3 dulu datang kembali. Perasaan berangan jadi cinderella sambil pegang besi tangga.. Wahh.. Aku ni memang terlebih.

Dan Kopitiam Hayaki yang aku slalu lepak ni.. memang cool abes. Bleh kata hampir smua generasi pn dtg lepak kt cni. Pagi2 kalo mak malas nak masak breakfast, diorg dtg makan nasik lemak kat sini. Utk abang2 yg nak jmpe member.. lepak minum kopi kt cni. Dan Nasi Hayaki?? memang sedap gle. Padahal nasik kukus dengan kuah nya jerr.

Tapi lagi 13 hari aku akan kembali ke Kota Kuala Lumpur. jadi aku dah tak sabar nak peluk KL erat-erat dan jerit: I LOOOVE YOU Kay Ell. Betol kata mereka.. Hujan Batu memang dekat negeri sendiri. I am very sick.. Very-very homesick thinking about Kuala Lumpur..

hohoho..

C.H.E.N.T.A

Saya tak pernah ber CINTA. Sejujurnya.. Dalam hidup saya selama 22 tahun ini tak pernah wujud sebarang rasa CINTA kepada mana-mana lelaki. Jadi sebenarnya saya ni buta CINTA. Tapi tunggu dulu. Tak semestinya bila kita tak pernah ber CINTA, maksud nya kita buta. Mungkin kita tak merasai CINTA daripada seseorang berlainan jantina  tapi kita selalu ‘ber CINTA’ dengan ALLAH.. Rasulullah saw.. Mak Ayah kita.. Adik kakak kita.. Kawan-kawan kita. Tapi cukup ke dengan semua CINTA 2 tu?

Perkataan CINTA ni terletak di atas dua tembok. Di sebelah satu tembok, saya selalu hairan dengan orang yang ber CINTA. Terutama dengan orang yang ber CINTA sebelum berkahwin. Kenapa mereka begitu mabuk dalam  CINTA sampai lupa kan dunia yang nyata? Dan di sebelah tembok yang satu lagi adalah orang yang single dan berpura-pura mengatakan mereka tidak lonely. Mereka selalu mengutuk orang yang ber CINTA..
Kalau dapat tengok dalam ruang discussion Single Club saya kat friendster, anda memang dapat lihat betapa manus…