Posts

Showing posts from July, 2009

Harta Karun Lezato [Part 5]

“ Memang tabiat ente suka berfalsafah atau sengaja menarik perhatian daku?” Rossa sengaja memanggil pemuda itu dengan panggilan ente yang digunakan untuk lelaki asing.

Pemuda tidak segera lekas menjawab. Makanya Rossa mengambil keputusan untuk memerhatikan keadaan Pemuda. Nampak seperti naïf tapi tidaklah terlalu bodoh.

Barangkali dia sengaja untuk kelihatan bodoh untuk menarik simpati. Jemarinya kelihatan panjang seperti orang kelas atasan tapi dicemari dengan debu dan calar-balar akibat kerja keras. Sepatunya sebelah koyak dan melihatkan ibu jari kakinya dan dua lagi jari lain. Ehh?? Kuku kakinya biru?

“Memang tabiat enti untuk mentafsir orang asing atau sengaja menghukum daku di atas pakaian ku?” Pemuda menyoal.

Rossa jadi malu sendiri. Rupa-rupanya Pemuda juga memerhatikan anak matanya yang menatap tubuh Pemuda.

“Tapi ente belum jawab soalan saya lagi..?” Rossa membulatkan matanya sambil menongkat dagunya ke arah Pemuda. “Soalan bukan soalan dan jawapan bukan jawapan. Penafsi…

Harta Karun Lezato [Part 4]

Di wajah anak-anak kecil ada juga yang ketakutan kerana khuatir api akan jatuh ke atas mereka. Tapi ibu bapa mereka lekas memujuk dengan menghulur gula kapas yang manis semanis sebakul madu. Sementara pasangan kekasih pula tersenyum manja kepada kekasih masing-masing bilamana menikmati suasana romantis itu.

Rossa duduk tenang di atas tembok. Memerhatikan kelibat orang ramai yang tak habis-habis berpesta. Dia rasa selesa untuk menjadi pemerhati sahaja di situ. Untuk menyertai mereka, dia canggung.

Beliza yang sedang seronok mencuba sepatu air yang boleh menyebabkan pemakainya terapung di atas air, melambai ke arahnya. Ia merupakan ciptaan terbaru syarikat North Kingdom Asset atau NOKIA yang setiap bulan memasarkan alat ciptaan mereka. Beliza memang sukakan rekaan NOKIA.

Bulan lalu Beliza membeli cengkerang yang mengeluarkan muzik. Juga rekaan NOKIA. Tapi Rossa hanya sukakan rekaan South Nyetta atau SONY yang lebih glamor dan harga yang berpatutan. Alat kegemaran yang telah dibeli ad…

Perihal Kasut Baru

Image
Semalam keluar dengan Ummi and Abah and Adik Aisyah.. Hajat nye nak carik kasut di Jusco Wangsa Maju la. Tapi Abah cakap nak carik buku kat Pustaka Mukmin.. So pegi la Jalan TAR.

Destinasi pertama: Sogo. Memang byk kasut cun. tapi yang aku pilih smua xde saiz. Keciwa nya..! So last choice pegi Bata. Dengan alasan Ummi nak carik kasut utk diri nya sendiri.. huhu..

Destinasi kedua: Bata Jalan TAR. X la byk pilihan. Tapi dek kerana Ummi dah penat and abah dah minum air teh tarik yg entah ke berapa gelasnya.. Akhirnya aku buat satu pilihan.. >>>>>>



ok ke??? ok ke x ok.. dah beli gak n dah pakai pagi td. Kasut ni telah membantu menjimatkan masa perjalanan ku selama 3 minit. Thanks Kasut!!

ISabella jadi dangdut..

OMG.. first time aku dgr smlm masa Anugerah Planet Muzik 2009 yg dibuat di Jakarta. Memula tu masa FT(Faizal Tahir) and Taufik Batisah (Miss Indonesia sebut Batista. Wakakaka!). Aku cuba cari yg live version utk bg link kt korg tp xde org upload lagi pagi nih.

Its like.. Seriously masa dgr tu kami adek beradek tergelak. How come that legendary songs sounds very dangdut?? Memang betol2 berbakat ST 12 nih.. Tapi yg x tahan ble vokalist dia buat ad-lib dangdut lebih2 la plak.. Hahha..

Suicide blasts at Jakarta Ritz, Marriott kill 8

JAKARTA, Indonesia – Suicide bombers posing as guests attacked American luxury hotels in Indonesia's capital and set off a pair of blasts Friday that killed eight people and wounded more than 50, authorities said.
The bombings, which came two minutes apart, ended a four-year lull in terror attacks in the world's most populous Muslim nation. At least eight Americans were among the wounded.
The blasts at the high-rise J.W. Marriott and Ritz-Carlton hotels, located side-by-side in an upscale business district in Jakarta, blew out windows and scattered debris and glass across the street, kicking up a thick plume of smoke. An Associated Press reporter saw bodies being carried away in police trucks.
The attackers evaded hotel security, smuggling explosives into the Marriott and assembling the bombs in a room on the 18th floor, where an undetonated device was found after the explosions. The bombers had stayed at the hotel for two days and set off the blasts in restaurants at both hotels…

Harta Karun Lezato [Part 3]

“Orang yang suka mengutuk orang adalah manusia yang tidak bersyukur kepada Tuhan. Hidupnya tidak akan bahagia dan selalu ditimpa kesusahan.” Satu suara asing menyebabkan tawa mereka terhenti. Rossa menelan air liurnya. Orang itu betul. Jahat betul aku mengutuk Sultan sendiri.
“Apa yang dikau tahu, si pengemis? Barangkali dikau juga suka mengutuk orang dan terkena kutukan Tuhan.” Laju sahaja Beliza menempelak. Mereka berdua melihat pemuda yang berpakaian buruk dan compang camping itu. Badannya kelihatan tegap seperti selalu mengangkat benda-benda berat.
“Maafkan kawan saya.. Kadang-kala dia memang terlepas cakap.” Rossa meminta maaf bagi pihak Beliza.
Pemuda itu tersenyum sinis memandang mereka. Beliza tidak puas hati. “Tapi dia yang mulakan dahulu..” Rossa cuba meredakan. “Tak mengapa.. Mari Beliza, kita pergi lihat Ahli Nujum. Dikau suka berjumpa Ahli Nujum kan?”
Dia cuba beredar dari situ. Sebenarnya dia malu dengan perangainya sendiri yang telah mengutuk keadaan fizikal Sultan yang …

Sizzling SaturDay.. Soothing SUnDay..

This is one weekend I look forward to. Go shopping with Izyan on Saturday and going crazy with Aniza on Sunday. I want to shop till I drop. Till all the stores drop their window.. Hahaha.. Its mere imagination.. Most probably at the end of the day I will only spend my money on food as I always do. My usual practice is.. I wont buy anything during my first visit. I will only buy stuffs when I already knew the market price.. So I can make comparison. That's a really smart consumer practice. Haha.. At least I will observe 3 times at any particular stuff I wish to buy and finally will buy it. Maybe people say it sooo wasting time.. But I really comfortable with my habit. I think I rather enjoy the walk and spending time with my friends rather than buying garments.
So people.. Just think.. Before you buy. Or your newbies might end up residing in your closet simply because you regret buy it.


Harta Karun Lezato [Part 2]

“Nah… Semua epal pun jadi biru..” katanya sambil menghulurkan dua epal madu kepada Rossa. Mata Rossa bulat sambil dia tersenyum. “Terima Kasih!” Dia menarik lengan Beliza yang sedang leka memamah epal madu hijau dan meninggalkan Pondok Epal Madu. Kini mereka perlu mencari Pondok Kopi Ceri pula.
Tiba-tiba sahaja ada seekor tupai menggigit hujung baju Rossa. “Eh pergilah! Tupai bodoh!” Beliza menendang tupai itu dengan kakinya. “Beliza…” Rossa menahan tendangan itu.
“Pasti dia lapar..” Rossa menghulurkan sebiji epal madu biru kepada tupai itu. “Pergi main jauh-jauh ya. Di sini nanti dipijak orang..” Dia menggosok-gosok kepala tupai itu. Seakan faham, tupai itu mengangguk perlahan lalu mencicit pergi dan hilang dicelah-celah orang ramai.
“Dikau ini terlalu lurus. Dengan tupai pun mahu kasihan. Jika tupai itu putera sultan sudah pasti dikau akan jadi isterinya..” Beliza berkata sambil ligat mengunyah epal madu. Rossa tertawa. “Mengarutlah..!”
Ahh.. Di sana rupanya pondok-pondok kopi. Tapi …

home is where the heart is

Finally i reach my home after 8 weeks i left her. People say 8 weeks are not that long. But I am so sick of being away from my home and i actually fell sick.
Home is where the heart is. No matter form your house is, you will still wanna be back home after hectic day tugging your collar.
I always come back home when my day miserable. Even though at home there will be some sister-quarrelling, messy bedroom, and heavy dishwashing.. I still LOVE my HOME..

And when people say something about my home.. I would say to them.. Lucky I got this small and cute house. with the best people living in it.

Gosh i love it...