Posts

Showing posts from 2013

Unanswered

I'm writing notes to whom can't answer
About this sorrow causing me shiver Don't be sorry because it was over. Dreams and hope stranded at the river Dear dear Can't you hear?
I am right here, waiting you whisper You'll be my lover forever
We will grow old together
In this world and thereafter
Let love be the conqueror I am making a very long prayer
To Allah who always be sure
In His hand is my past and future Which means
I can only be a believer
While you fail to answer

Kena pukau dengan GPS

Image
Salam readers!

FH pasti, kebanyakan kita yang memandu mesti pernah guna GPS kan?

GPS yang Global Positioning System tu.



Asalnya GPS ni projek ketenteraan untuk menambah kecekapan mengesan kedudukan askar dan lokasi kenderaan tentera, tapi selepas beberapa penambahbaikan, civilian macam kita pun boleh guna kemudahan yang ada ni.

Fungsi yang paling signifikan mestilah, navigasi dan sebagai panduan perjalanan.

Yang sepatutnya tolong orang untuk cari jalan pergi kenduri dan jalan-jalan tu.



Normally bila kita guna GPS (Bagi yang tak guna GPS tu, FH tabik spring kat dia), sebaik saja kita set destinasi, kita akan letakkan 99% kepercayaan kepada alat tu untuk beri direction kat kita nak belok, u-turn, pusing ikut jalan yang dia dah calculate.

Perasan tak, once kita dah start tu, apa jadi kat kita??

KITA MACAM KENA PUKAU (HYPNOTIZED)

Kita hanya ikut jer mana GPS suh kita pergi, sampai la jumpa destinasi.

Tapi bukan sekali dua, malahan banyak kes, bila GPS cakap the magic word

YOU HAVE REACHED YOUR DESTI…

Pengalaman Menjalani Pembedahan Laparoscopy

Image
Salam readers!
Dah dekat sebulan sejak kali terakhir FH tulis dalam blog ini. Sebenarnya 20 November hari tu, FH baru saja melalui pengalaman luar biasa yang orang melaluinya sahaja akan mengetahui. Jadi FH nak kongsi dengan pembaca supaya kalau nanti pada masa depan, boleh jadi lebih bersedia. Insya Allah.
Pembedahan Laparoscopy.
Apa tu sebenarnya?
Memang tak ada langsung unsur kopi di situ.
Laparoscopy ni adalah satu prosedur pembedahan menggunakan teknik tebukan pada kulit. Yes. Tebukan lubang (keyhole) pada anggota badan, selalunya bahagian abdomen (kawasan perut) atau kawasan peranakan wanita. Laproscopy ni boleh dilakukan samada untuk memeriksa sebarang abnormalities di kawasan tersebut ataupun untuk merawat jika ada sebarang cyst atau ketumbuhan.
Selepas tebukan dilakukan, tiub akan dimasukkan di dalam lubang. Satu lubang, akan dimasukkan kamera kecil supaya semua yang terlibat boleh tengok ikut skrin. Satu lubang lagi, akan dimasukkan alatan untuk memeriksa organ terlibat. Untuk mem…

Negative energy go away!

Image
Hello readers!

Its been a while since FH got little personal with u guys. Dear silent readers who seldom drop any comments, I appreciate your time. I cannot ask for more. Hope you enjoy your life.(>_<)


FH must say, that my life haven't been easy for 2013 so far. We're embracing November now and 2013 keep giving me frown than smiles. 

I know. I know.. People keep telling me some things much much better is awaiting for me. But that is in future which I never know when it will happen. So I just continue my life as usual and life for the day. 

I can't predict my future but I can control my now. 

That's my motto for the time being. 

Kind of

Thinking about the unknown blurry future only giving me headache. So I stop. This is definitely temporary people, dont freak out about me. FH needs to clear up my minds and thoughts. I really hope all these 2013 mess wrap up a little bit closer so i can head up to 2014 with style (absolutely!)

Few days ago I learnt about something called &…

Identifying a Liar (Mengenalpasti Sang Penipu)

Image
Salam Isnin semua!


Mengapakah FH memulakan hari Isnin yang penuh spektakular ini dengan tajuk yang sedikit negatif? Haha. Kerana beberapa minggu ni FH berhadapan dengan seorang penipu dan juga manipulatif yang sangat pandai berlakon. 

FH geram dengan dia!



Ok. Betulkan semula emosi.



Jadi FH ada buat kajian sedikit sebelum nak sah kan samada dia ni menghidapi penyakit yang menyebabkan dia secara konsisten menipu FH dan rakan-rakan yang lain.



Cari punya cari, FH terjumpa dengan istilah PATHOLOGICAL LIAR.



Apakah itu???



Pseudologia fantasticamythomaniacompulsive lying, or pathological lying are four of several terms applied by psychiatrist to the behavior of habitual or compulsive lying.



Ok.. Part yang habit tuh dah betul dah. Sebab tak ada sebab untuk dia menipu kami semua berkenaan peribadi dia. Tapi tak terkawal? Ya.. Kadang-kadang dia menipu apa sahaja tanpa sebab munasabah. 

Ada 7 langkah yang perlu FH ikuti untuk mengenalpasti orang yang ada penyakit nih.

#1 Memahami apakah itu 'Pathol…

Apa itu Salmonella?

Image
Salam readers!

Berikutan kejadian keracunan makanan di Kedah baru-baru ini, FH terpanggil untuk share mengenai sejenis bakteria yang dinamakan Salmonella.

Sebenarnya, keracunan makanan atau glamer sebagai food poisoning ni boleh jadi dari banyak sebab. Paling senang rujuk cara pengendalian makanan macam kat bawah ni. Kalau kita menjejaskan satu langkah pun, food poisoning boleh terjadi.



[4 langkah ini penting dalam penyediaan makanan]
Ini ada satu lagi risalah untuk rujukan kalian.



Apa yang kita faham dari risalah di atas?? 

Ada beberapa bakteria yang jadi punca keracunan. Tetapi hari ni kita discuss pasal Salmonella dulu kerana kes yang baru jadi ni berkaitan dengan Salmonella sp aka Kak Ella

Seperti yang kita faham dalam fakta kes di Sg Petani, ayam yang dimasak tu telah disimpan sehari lebih awal dalam peti ais yang tak cukup sejuk. Jadi macam mana kita nak tahu suhu yang sesuai untuk simpan bahan masakan kita? Nampak tak kat mana danger zone untuk penyimpanan makanan?
Apa tu DANGER ZONE?
DA…

Berkahwin nya manusia itu bila...

Image
Salam readers!



Selama beberapa bulan lepas dan kemuncak nya pada hujung minggu lepas, keluarga FH sibuk dengan urusan perkahwinan adik FH Arfah Mawaddah bersama suaminya Mohd Fikri Che Hamid. 

Debaran pengantin perempuan semasa nikah.
Emosi memang bercampur baur dengan kepenatan bagi menjayakan Majlis Nikah dan Majlis Perkahwinan esoknya. Masa kenduri ni lah kita kenal hati budi manusia. Manusia yang sanggup membantu tak minta balasan, manusia yang reti membalas budi baik dan manusia yang tak kenang budi.

Pengantin Lama; Jurunikah dan Ibu Pengantin Perempuan
Alhamdulillah majlis berjalan lancar tanpa sebarang masalah besar. Mawaddah telah selamat melangsungkan perkahwinan dengan pasangan Ustaz Fikri. 

R4BIA from us

FH lebih kenal adik beradik FH sendiri selepas ini. Bagaimana komitmen mereka terhadap tugas yang telah dibahagi dan keupayaan melaksanakan kerja sendiri.

Ramai yang mendoakan supaya FH cepat kahwin selepas ni. FH Amin kan aja..

Welcoming new Akhi. Akhi Fikri. Nampak tak muka masing…

Nilai sebuah penghargaan

Image
Salam kamu semua!

Selepas Aidilfitri hari tu, FH dapat satu emel dari cik Syahirah wakil ITBM yang lebih kurang berbunyi begini,

"Sukacita dimaklumkan saudari terpilih antara 10 pemenang terbaik Peraduan Ulas Buku ITBM"

Huhh?????

Masa tu rasa terkejut sangat macam nak melompat. 

Serius? 

Sungguh?

Betul ke FH dapat hadiah nih? Lepas tu kena hadiri majlis pula untuk ambil hadiah tu..

Blurr sekejap.

Tak sangka hasil ulasan FH mengenai buku Siddhartha terpilih kali ni jadi Top 10.

Bagi FH yang sangat asing dari khalayak sastera, FH rasa tersangat seronok dan terharu menerima pengiktirafan daripada juri (dengarnya yang panel penilai tu sasterawan negara). Walaupun FH sebenarnya target nak dapat Ipad Mini iaitu tempat ke tiga.

LOL.

Majlis tu dibuat sekali dengan Jamuan Aidilfitri untuk semua orang, jadi bayangkan betapa ramainya orang yang datang. Dan tentunya yang datang tu semua khalayak sastera.

Serius.

Orang yang FH kenal masa majlis tu selain daripada ahli keluarga sendiri, hanya lah SN A.…