Posts

Showing posts from 2011

Faktor Filem Ombak Rindu Meletup di Pawagam

Image
Woa.. Dengarnya dah 12 Juta kutipan Ombak Rindu?
Menarik. 
Filem yang bagus atau kerana pelakon yang baik? Mari kita discuss..
Faktor #1: Novel OMBAK RINDU


Umum mengetahui yang novel ini memang terlaris di pasaran. Entah kenapa semua orang kat asrama (masa saya baca tu masa Form 3 rasanya) mesti nak baca novel ini. Antara emosi yang paling saya ingati semasa membaca novel itu ialah simpati kepada watak Izzah yang dijadikan 'hamba' dan perempuan simpanan kepada Hariz. 
Saya tidak pernah menyukai watak Hariz malahan berharap Izzah menemui lelaki lain yang lebih baik.. Takungan fanbase yang berpuluh atau mungkin ratusan ribu rakyat Malaysia yang pernah membaca novel ini pasti ingin turun ke pawagam demi memasti kan adakah sama pentafsiran novel ini ke silverscreen. 
Dan jawapannya.. tafsir lah sendiri.
Faktor #2 : Aaron Aziz
Saya tak tahu lah dengan faktor pelakon Singapore yang sorang ni. Asal ada Aaron Aziz je, semua orang meleleh. Bagi saya Aaron Aziz memang pilihan yang tepa…

Review: Fiksyen 302 by Ramlee Awang Murshid

Image
Fiksyen darjah 302. KENA PERCAYA! Kau dah kena tipu....

Memang benar macam kata RAM yang rindu menghasilkan karya psikologi thriller. Saya sendiri mengenali RAM menerusi Mandatori sekitar tahun 2001. Kemudian ada beberapa lagi seperti Rahsia Perindu dan Ungu Karmila. Kemudian selebihnya, khalayak lebih candu dengan santapan kisah pengembaraan Laksamana Sunan dan rakan-rakan sambil diselangselikan dengan beberapa yang lain.
Fiksyen 302 mengajak pembaca memahami dunia manusia-manusia yang menghidapi penyakit mental, atau sekurang-kurangnya, percaya mereka gila. 
Sinopsis: (Kalau tidak mahu baca, skip terus ke bawah)
Farid Ja'ah. Lan Lani. Jimmy Yeoh. Prakash Kumar. 4 orang bekas pesakit Dr Rozlina yang disahkan sembuh dari diagnosis awal mereka sebagai pesakit mental di Hospital Permai, Tampoi. Kredibiliti Dr Rozlina tercabar selepas mereka berlima masing-masing di dapati bersalah membunuh mangsa dengan pengenalan yang identikal. Mangsa ditandakan dengan nombor 302 di dahi dan merek…

5 minit untuk Tuhan

Aku tersasar.
Oppss... Itu sudah lampu kuning...
dan lepas itu merah.
Aku perlu tunggu 5 minit, barangkali

Aku di tingkat G.
Hari ini ramai membeli,
Oh tidak!
Lif baru di tingkat 10,
Nampaknya perlu tunggu 5 minit lagi.

Wayang di skrin belum mula,
tapi,
wayang di sofa barangkali dah nak selesai
Berapa lama lagi iklan nak habis?
Berapa lama perlu tunggu tayangan?
3 minit kah? 5 minit kah?

Magi segera patut 2 minit dah masak,
Aku silap tengok,
Gas rupanya tak ada.
Tunggu gas sampai..
Ahh.. Tunggu lagi sambil tahan lapar.
Bhaiyya kata, jalan jem dekat depan
Mungkin 5 belas minit lagi baru sampai.

Arghhh..
Perut yang kenyang buatku lelap.
Apa aku kisah,
Nafsu makanku puas.
Sedikit sahaja lagi,
5 minit saja lagi, aku pasti di alam mimpi

Sudah jam berapa kah?
Sungguh..
Aku tak ambil peduli.
Siapa yang kisah?
Masa banyak lagi,
Muda bukan berkali-kali

Sungguh..
Aku dah pandang sebelah hati pada Tuhan
1440 minit bekalan dari Tuhan,
5 minit pun aku kedekut untuk Tuhan
Maafkan aku Tuhan..!

Aku m…

Nini & Koko

Image
Salam everyone.

Hows your life been??

Just wanna say, finally I got a camera!!

LOVE it.!!

and.. as everyone who knows me, they're asking, what is the name??

Ya lah....

KEBUN is for my car.. coz the plat number is KBN ***

VOLVO is my Lenovo s10..

TETED is my 25 years old Teddy Bear.

A is my Aino phone..

Pretty much all my personal belonging got their own name which I will call them with the name.

so... this time.. my camera name is..

(drumroll)

..................

(drumroll)

..................

(drumroll) (again)


NINI & KOKO


Laa... Its already written above lorr..



Nini is for the camera body, and Koko is for 18-55mm lens.

Like it! Like it! Like it!

I will have a thousand excuses to get busy updating my kakigambo.blogspot.com but I will have to triple up my kerajinan to do that at first.. HAHA..

Ok.. Bye2..


Oppss... Thats me! ^__^

Drama di Hari Raya

Image
Salam Aidiladha!
Seronok FH bila bos luluskan cuti 3 hari masa Aidil Adha ni.. tapi tahan je lah lepas ni kena kerja straight 8 hari sampai lepas J-Card Day.. Takpe.. FH sanggup.. demi nak habiskan masa dengan semua orang kat rumah.
Raya ni.. macam biasa, Ummi masak lauk wajib beliau
1) Ayam Masak Kicap 2) Sambal Kacang 3) Kuah Lodeh 4) Rendang Ayam 5) Serunding Kelapa
dan di makan bersama KETUPAT buatan sendiri yang di lead oleh my lil sis Aisyah dan semua jeles sebab Aisyah yang darjah 6 mampu ajar kakak2 yang lain buat ketupat.
dan juga.. Ummi ada beli Lontong sket dekat kedai Indon.
Gambar makanan??? Sorry.. tak tangkap. Sebab selalunya bila FH tangkap, tak pernah pulak di upload. Jadi tahun ni nak cerita je..

All of us.. + Aufa Khalilah (anak my cousin Kak Afra)

Aisyah+Ayuni+Ummi+Nadya
Being posy..
Anak2 gadis suka betulkan tudung
Purple on purple
Aisyah+Aufa+Arfah+Ummi+Nadya+Najwa
Sebenarnya kami jarang bergambar masa hari raya ni.. Tapi since Arfah nak balik lagi beberapa mingg…

Such an honour..

Image
One good friend, suddenly comment on my previous post saying;


I quickly ctrl-c and ctrl-v to see what my friend told me.. I am quite confuse actually..still dont understand what my friend actually mean.

The page shown my previous post about one novel titled: Manuklon

http://farahanani.blogspot.com/2011/07/review-manuklon-by-dr-rahmat-haroun.html

and when I scrolled down, at the comment session, it literally shown this


I blink my eyes twice.

Speechless.

.................
...........................................................................................

and then jumping and force my sisters to read Dr Rahmat Haroun's blog..


Thanks..

and my sister Ayuni still dont believe I wrote that review by myself.

Oh No, No I am, Allah helped me..

Alhamdulillah.. ^_^

Memey yang kahwin.. Kau apa kisah???

Image
Salam.. 
Selamat Hari Jumaat!
Seminggu dua ni penat aku dengar orang mengutuk Memey Suhaiza dan suami Norman Hakim. Entah kenapa aku lagi benci orang yang kutuk dan lemparkan kata2 'haram' pada Memey.
Apa masalah engkau semua ni????

Mak aku kata... Nak tengok orang tu murah rezeki ke tidak, tengok la kenduri dia macam mana.


(FH likes this picture! Abang fotog, saya nak pic macam ni gak kahwin nanti tau.. minus the leg and shoulder show)
Isu yang dibesar2 kan ni.. salah media juga. Siapa suruh gembar gembur sangat perihal kahwin Memey dan Norman. Lepas tu si Abby Abadi tak habis2 nak ungkit pasal hutang Norman yang belum habis bayar.
Ehhh.. Aku tak faham la. Abby tu jeles ke apa? Obvious sangat sebab dia mention pasal hutang tu on the wedding day!
Dari setiap gerak geri yang Memey lakukan, semua segi di kutuk orang. 
‘..dan jangan pula setengah kamu mengumpat yang lain. Sukakah salah seorang kamu memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka tentu kamu benci memakannya. Takutla…

Review: Sutera Bidadari by RAM

Image
Assalamualaikum!
Sememangnya FH sgt disibukkan dgn urusan dunia sejak akhir2 ini.. tapi sempat jugak curi masa nak baca Sutera Bidadari karya Ramlee Awang Murshid aka RAM. 3 jam cukup untuk membaca dan menghayati novel ini, yer lah.. kalau sambung2 baca x feel pulak..

Novel: Sutera Bidadari Penulis: Ramlee Awang Murshid Halaman: 547 ms Novel ke 5 dalam Sunan Chronicles selepas Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, & Cinta Sufi
RAM hidangkan kita sekali lagi dengan kisah Laksamana Sunan yang bergelar Lelaki berduka dari Tanah Rencong juga bergelar Lelaki Bertanduk Dua kerana 2 urat di dahi kiri dan kanan nya.. Herm.. tak perlu rasanya di ulang2 gelaran ini sampai saya fikir, ya.. RAM, saya masih ingat apa gelaran utk Sunan. 
Sutera Bidadari ibarat "Journey To The West" yang di ketuai Devout Man: Sunan, beserta peserta2 lain, Manusia; Panglima Awang Bagan, Catalina wanita Portugis aka Maryam, Sadik. Abdol Rahman. Makhluk Polips: Luna dan kemudian Indera d…

Stok Lagu Insaf Sempena Ramadhan

Image
Salam Ramadhan!

Memang bulan yang mulia ini untuk kita bergembira dengan Ibadah... FH harap dapat jumpa lagi Ramadhan tahun depan. Tapi tadi Cik Pah mak customer urut ummi FH kata sesuatu yg buat FH tersentak dan sedar kita tak tahu bila Malaikat Maut datang ambil nyawa yg Allah pinjam ni. Like.. Seriously, man!

Betul-betul dah ready ke bila Izrail datang memanggil..? masa tu dah tak boleh delay macam minta bos delay dateline paperwork. Masa tu dah takde dah masa kecederaan bila agak-agak score tak cukup nak buat Neraca bahagian Pahala lebih berat dari Dosa..

Astaghfirullahalazim... FH tak rasa FH bersedia..

Ungu: Andaiku Tahu




Hurm...

Okey.. Sempena Ramadhan Al-Mubarak ni masa untuk tune lebih kepada IKIM fm daripada channel yang lain.. Kalau bulan lain tu dengar yg lain, apa salahnya tukar sket ke 91.5fm untuk kawasan Klang Valley dan yg sewaktu dengannya..

Ha... ni la stok2 lagu Melayu Insaf yang FH suka dengar bila rasa nak Insaf kan diri.. ^_^

Heh.. Ingat Maher Zain punya track je …

Positive Mind. Hindari cas negatif.

Salam Ramadhan..

Kita nak buka puasa ni.. lepas tu pergi makan dekat restoran terdekat yg servis paling cepat. Waiter tu datang... Dia tuang air.

Gelas 300 ml di isi air sehingga takat 150ml.

Separuh Penuh atau Separuh Kosong?

Itu satu jawapan yang akan memberi hint apa persepsi kita tentang satu perkara.

Ada manusia yang terus dapat air tu, then rasa penuh kesyukuran dan tak demand apa-apa dah.
Ada manusia yang nampak gelas tu separuh kosong dan bising tak memasal.
Ada manusia yang tak heran pun dan terus minum sebab dah haus sangat. Ye la.. Bulan puasa kan.
Ada manusia, panggil balik waiter, minta dia tambah balik sampai penuh.
Ada manusia, pergi drink counter sendiri, dan tambah sendiri air tu.
.
FH lagi mudah kata kan gelas tu separuh penuh dan harap dapat penuhkan lagi gelas tu nak nak kalau air tu air sirap. Hehe.

Dua tiga minggu ni FH dapat jumpa dengan beberapa jenis orang yang macam FH cakap kata atas. Bukanlah pasal cara mereka air yang sampai 150ml. Tapi bagaimana mereka be…

Siapakah Wanita Itu?

Image
Who should I give my love to?  My respect and my honour to?  Who should I pay good mind too?  After Allah.. and Rasulullah..  Comes Your Mother. Who next?Your Mother,, Who next?Your Mother.. And then your Father..

Ya.. Itu lah Ibu saya.. Puan Fatimah bt Ab Rahman atau nama popular beliau: Che Tim
Seorang yang pakar dalam membuat ayat simpati dan reverse psikologi. Seorang yang sarat dengan emosi keibuan dan naluri kewanitaan. Seorang guru (literaly kerana kami semua di ajar baca ABC dan Alif Ba Ta oleh Ummi sendiri) dan juga juru urut profesional. 
Kerja sampingan sebagai tukang jahit bila raya dengan masa nak buka musim sekolah sebab baju kami semua umi yang jahit kecuali baju Abah sebab baju Abah susah nak buat :)
Biar pun nanti saya akan membesar,  Ummi tetap rujukan saya dalam semua hal. Agak2 nanti nak minta umi jaga kan anak ke tidak? HOho.. Yang itu for sure Umi dah bagi warning awal-awal Umi tak nak jaga anak kami. Tapi saya yakin hanya Umi yang mampu jaga anak-anak saya dengan sempurn…

Pilihan: Cinta Sebelum/Selepas?

Cinta itu asyik.
FH selalu bertanya kepada diri sendiri.
Wujudkah sebuah percintaan yang begitu tulus tanpa gangguan nafsu. ?
Dalam konteks ini, FH maksudkan, bercinta sebelum berkahwin. Dah banyak FH perhatikan pengalaman dari rakan-rakan yang bercinta. (Untuk rekod, FH belum pernah bercinta. Tapi suka dekat orang tu adalah sikit-sikit.) Macam-macam tragedi yang berlaku, juga kebahagian yang lahir, cuma kebanyakan masanya, FH tidak berapa setuju dengan jalan yang mereka pilih.
Percintaan itu, bagi FH bersulam antara emosi, akal fikiran, dan gelora nafsu. Ya. Saya pernah cuba sekali dua untuk bereksperimen dengan perkara ini, mungkin bukan lah benar-benar bercinta. Berhubung rapat dengan seseorang. Paling tak sangka, itu pun boleh buat kita bayangkan perkara-perkara aneh.
“……Wala Taqrabu Zina..”
Dan kerana apa wujud istilah bercinta selepas kahwin itu lebih manis? Kerana segala yang asyik2 boleh dilakukan tanpa di tulis dalam kitab amalan di bahu kiri. Sementara bila bercinta tanpa ikatan …

Makan, Solat, Shopping

Image
Salam..

Yours truly actually just got back from a 3 days camp held in Jeram, Kuala Selangor. I do feel good about camping..but few days before I go, I did share my uneasiness feeling with MK. He said.. yeah.. someone will die. I felt angry at that moment and pray that no one will get hurt. Not even a single cut.
Guess what?  No body die but plenty became 'martyr'.. Chopp!! I mean in Paintball arena. Hoho. 
FH played paintball.. twice! and the second round was by my own choice. 
At that moment, inside the bushes, we played with some of the most experienced paintballers in Malaysia. Some get shot, and alive again. (Creepy)...some get killed and never rise again.(Hey..Itu saya la yang mati banyak kali tuh) I sort of thinking...and questioning myself. Is this how they war in jungle? 
Maybe what FH went through is 10% or maybe 1% from the actual war scene.. (of course! they'e using rifle and real bullets while us using maker and paintball. Heh..)
Now I really salute the kamikaze-ness…

Of Izyan and Farah

Image
[[Warning: This entry contain lotsa lotsa pitcha. Dont try to load this page with Intel Pentium at home]]

Assalamualaikum!

This is the second episode about our journey to Temasek on 7th July 2011. U might have read my previous entry which u could scroll down this page or click here >>> 2 Gadis Dalam Bandar

^_^

So, after we get refreshed at Masjid An-Nur, we took breakfast at stall nearby. The drink counter ran by chinese while other stalls we're mixed between Malay and non Malays..

Breakfast at 0851 hours



Nasi Lemak $2.00. Epok2 Boyan and Iced Milo $1.20 each
That should be enough. We dont want to be too full and later rushing for toilet. Dont we?
We ate breakfast for two reasons. 1st, HUNGRY. and secondly, bcoz in order to hop on the bus to Woodlands Station, we need small change i.e. $1. Since we both only have the smallest $10, therefore, we hear one nice aunty from the Mosque to eat breakfast first. 
Then, we waited for the bus and Daa... Woodlands Station!

If you noticed, …