Thursday, July 15, 2010

Abah, saya period.



Haha.. Sangat revealing title ku kali ini... Tapi saya hanya terfikir..

Berapa org kah anak2 perempuan yg betul2 share dgn ayah diorg tentang isu sensitif ni???

Bagi ayah saya yg ada 7 anak perempuan. (Ya benar. Anda tak salah dengar. Abah saya ada 7 orang anak gadis yg selalu memeningkan kepala). Sebagai lelaki tunggal dalam famili.. tak hairan lah bila kadang2 abah perlu beli kan pad (tuala wanita). Tapi itu pun sekali je terjadi masa hanya sorg dua anak nya yg dah baligh.. Lepas2 tu  xde nye abah nak beli kan lagik.. Beliau kasi duet.. kami beli sendiri. Hoho..

Tapi camne pulak dgn bapa tunggal a.k.a single parents?? Cuba lah bayangkan riak wajah depa bila anak gadis 1st time dtg period dan tak tahu nak buat apa.. Tak ke ternganga??

Haa.. ni yg buat saya teringat kan cerita My Girl ni.. (Ala.. cerita yg budak perempuan dgn ayah dia tu..).. Mujur lah masa 1st time dia mai period.. ada girlfriend ayah dia.. Di buatnya ayah dia takde??? Sape yang nak explain??

Agaknya apa la jawapan yg si ayah nak bagitau kat anak gadis dia?? Ke.. teros bawak gi hospital sbb dia pon tak tahu macam mana boleh jadi cenggitu.. What?

Okey.. Maybe kalo first daughter.. boleh la pass kat jiran.. Suh jiran tolong explain kan dan ajar tatatertib memakai tuala wanita... Tapi kalo suatu hari.. anak yang kecik sket tak puas hati sebab kakak dia x payah puasa penuh 30 hari... Rasanya saya sendiri pun pendek akal nak jawab..

Iskk...

Tak cukup lagik skill parenting nih... Rasa nya hari tu masa kat kursus kahwin tak ada ajar benda2 macam nih....

4 comments:

  1. hurm (mula terpikir)
    ye x ye jugak kan~

    ReplyDelete
  2. @velasrizal

    sbb lagu tu tajuk My Girl.. dan juga tajuk filem tu.. My Girl..

    xde kaitan yg jelas sbnr nye...

    hahahaha..

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..