Wednesday, December 18, 2013

Pengalaman Menjalani Pembedahan Laparoscopy

Salam readers!

Dah dekat sebulan sejak kali terakhir FH tulis dalam blog ini. Sebenarnya 20 November hari tu, FH baru saja melalui pengalaman luar biasa yang orang melaluinya sahaja akan mengetahui. Jadi FH nak kongsi dengan pembaca supaya kalau nanti pada masa depan, boleh jadi lebih bersedia. Insya Allah.

Pembedahan Laparoscopy.

Apa tu sebenarnya?

Memang tak ada langsung unsur kopi di situ.

Laparoscopy ni adalah satu prosedur pembedahan menggunakan teknik tebukan pada kulit. Yes. Tebukan lubang (keyhole) pada anggota badan, selalunya bahagian abdomen (kawasan perut) atau kawasan peranakan wanita. Laproscopy ni boleh dilakukan samada untuk memeriksa sebarang abnormalities di kawasan tersebut ataupun untuk merawat jika ada sebarang cyst atau ketumbuhan.

Selepas tebukan dilakukan, tiub akan dimasukkan di dalam lubang. Satu lubang, akan dimasukkan kamera kecil supaya semua yang terlibat boleh tengok ikut skrin. Satu lubang lagi, akan dimasukkan alatan untuk memeriksa organ terlibat. Untuk memudahkan doktor melihat ke dalam abdomen, gas akan dimasukkan supaya kawasan itu kembung sedikit.


Laparoscopy ni adalah satu prosedur yang lebih ringkas berbanding open surgery (laparotomy), rendah kos, dan penyembuhan cepat.


SEBELUM OPERATION

Dalam kes FH ni, doktor pakar O&G mulanya dah kesan melalui Ultrasound akan kehadiran Cyst yang bersaiz 4 x 5 cm di ovari kanan. Lepas tu doktor buat pemeriksaan setiap 3 bulan untuk perhatikan samada saiz dia berubah (cyst boleh mengecil, membesar atau tiada perubahan saiz langsung). Selepas 6 bulan, bila doktor scan, tengok tiada perubahan saiz. Jadi kami decide untuk operate.

Take Note: Doktor akan consider untuk buat buang cyst yang bersaiz 5 cm ke atas.

Sebelum decide tarikh operate tu, doktor tanya, samada FH ada planning untuk mengandung dalam tempoh 6 bulan. Disebabkan FH memang takde perancangan nak kahwin dalam masa 6 bulan ni, jadi doktor dengan senang hatinya boleh proceed dengan operation ni.

Jadi selepas beberapa kali perbincangan dan semua faktor diambil kira, tarikh yang dipilih ialah 20 November.

HARI MASUK WAD (Day of Admission)

Pagi..

FH masuk wad sehari sebelum operation dijalankan iaitu pada 19 November. Vital signs seperti tekanan darah akan diperiksa setiap beberapa jam. Ini memang pertama kali seumur hidup FH masuk wad dan jadi pesakit di hospital. Selalunya FH yang teman pesakit tapi kali ni FH yang jadi pesakit.

Mula-mula tu memang rasa ralat sebab kena pakai baju pesakit yang warna pink tu. Nasib baik bawa tudung yang matching dengan warna pink.

HAHA.

Petang sikit....

Staf nurse cuba masukkan branula pada salur darah di tangan FH. Masalahnya, FH memang selalu mengalami kesukaran bila bab-bab cari salur darah dekat tangan ni. Sebab itu kadang-kadang FH gagal derma darah disebabkan nurse tak jumpa salur darah walaupun dah berkali-kali tepuk tangan sampai merah lengan.

Kali ini situasi nya pun sama. Arghhh. Stress tapi dalam masa yang sama terhibur tengok cubaan nurse junior yang cuba masukkan branula tu.

Jadi nurse tu pass task tu pada staff malam.

Malam

Nurse bagitahu FH kena start puasa mula jam 12 tengah malam. Puasa bermakna tak boleh makan dan minum apa-apa pun. Memang kena tahan perut.

Ada seorang doktor yang bertugas malam ni, dia cuba masukkan branula. Gagal juga. Kesian juga tengok muka doktor tu sampai merah padam tak jumpa salur darah.


Tapi urat darah FH tak timbul macam tangan orang dalam gambar ni. In fact, tak kelihatan langsung. Jadi doktor tu pass task tu kepada Pakar Bius.


:::::::::::::::HARI OPERASI:::::::::

Pagi tu sebelum mandi, Nurse bagi:

1) Baju operation (warna putih dan sangat revealing di bahagian belakang).
2) Shaver untuk shave bahagian yang akan dibedah
3) Cap

Nurse juga pesan supaya:

1) Tanggalkan segala barang kemas atau benda asing dibadan. Gelang, jam tangan, gigi palsu/emas, rantai, subang, contact lenses,
2) Kasut pun tak payah pakai sebab diorang akan usung kita guna stretcher ke bilik pembedahan (O.T)

Malu memang tak payah cakap la kan.. Sebab wad FH tu kat tingkat 2, O.T pula kat tingkat 5, on the way tu ramai je orang sekeliling yang nampak kita terbaring dengan tidak menutup aurat dengan sempurna.

Ummi cuba sebaik mungkin suruh nurse tu cover apa yang termampu, so nurse tu cover la badan FH dengan selimut.

Seingat FH, FH masuk dalam O.T dalam pukul 8 lebih.

Yang FH ingat, lampu-lampu di siling dan point-of-view orang yang diusung menggunakan stretcher selama ni.

Hanya lampu-lampu dan siling.

Sebelum masuk O.T tu, ada sedikit prosedure pemindahan. FH tak pasti apa ruang tu. Tapi kat situ la staf O.T dan staf wad bertukar maklumat pesakit. Dah lah tengah terbaring masa tu so memang blur dan rasa janggal sekejap.

Lepas beberapa minit, baru mereka bawa FH masuk dalam.

Baru lah FH nampak familiar faces. Ada Pakar Bius (Anaest) yang FH dah jumpa 2 minggu sebelum tu. Pembedahan ni akan melibatkan Pakar Bius dan juga Pakar O&G. Bila doktor bius tu datang, baru lah dia jumpa urat darah yang boleh dimasukkan branula.

Fuhhh.. Baru lah FH lega. Hilang semua kerisauan.

................ SITUASI DI DALAM O.T (Operation Theatre) 

Apa yang FH ingat, O.T tu sangat sejuk. FH ingat lagi FH cakap dekat orang yang tolak stretcher tu, dia pun setuju dan cakap bilik O.T memang sejuk. FH ternampak doktor bius tu masuk ikut pintu lain. Pintu scrubs. Lepas tu ada orang lain yang juga masuk ikut pintu lain.

Ada seorang lagi doktor yang perkenalkan diri. Tadi doktor bius yang pertama ialah Doktor Tengku, kali ni Doktor Mahzuz pula.

Dia tanya khabar dan beritahu dia ialah doktor bius. Ohh.. Jadi ada 2 orang doktor bius dalam ni.
Mana Doktor O&G??

Dia bagitahu yang dia akan inject ubat bius melalui branula di tangan kiri FH.

"Kalau sakit, beritahu"

Sambil Doktor Mahzuz inject ubat bius ke dalam branula, sambil tu Doktor Tengku masukkan gas dalam mulut FH.

http://1.bp.blogspot.com/_2a_MoTAhuU0/TMuWPzH9KsI/AAAAAAAAACc/lN498TOAtUM/s1600/Anesthesia.jpg

Kali kedua Doktor Mahzuz tanya : "Sakit ke tidak?"

FH dah terlelap.

:::::::::::::::: SELEPAS PEMBEDAHAN:::::::::::::::::

Pertama sekali, FH rasa macam nak buang air kecil. Itu perasaan pertama sebelum buka mata. Jadi FH buka mata dan sedar rupanya FH dah keluar dari O.T.
Doktor Tengku datang sebelah dan tanya apa yang FH rasa. FH tak rasa apa-apa, cuma rasa nak buang air kecil.

FH nampak doktor tulis sesuatu.

Lepas tu FH tertidur semula.

Terdengar azan. FH terfikir. Mungkin dah masuk waktu Zuhur.

FH minta staff nurse tolong sebab memang rasa nak buang air kecil sangat-sangat. Nurse tolong tapi rupanya itu cuma rasa tegang di perut.

Bila FH dah sedar betul tu, nurse jalan kan pemindahan FH kembali semula ke wad.

::::::::::::::::KEMBALI KE WAD:::::::::::::::::

Nurse suruh report kalau FH dah mampu buang air kecil dan buang air besar.

Itu untuk kepastian yang organ FH dah mula berfungsi selepas pembedahan.

Memang susah nak gerak dan takut nak gerak. Tapi sebab perut sentiasa rasa tegang dan seriously memang nak buang air kecil, FH gagahkan diri ke bilik air sambil dipapah Ummi.

FH masih belum boleh makan dan tak rasa nak makan. Jadi FH cuma start minum air kosong je sepanjang hari.

Lebih kurang pukul 3 lebih, Doktor Juliana, salah seorang doktor O&G datang dan memberi penjelasan tentang apa yang berlaku.

Rupanya ada 2 cyst yang dah melekat dengan kedua-dua ovari FH. Dan banyak lagi cyst kecil yang melekat. Doktor cuba buang mana yang nampak dan mampu. Yang kecil sangat tu doktor tak buang.

FH tengok kat perut ada 4 bekas jahitan.

1 yang paling besar lebih kurang saiz syiling 20 sen ialah di pusat. Lubang untuk masukkan kamera. Lagi 3 lebih kurang saiz 10 sen untuk masukkan alatan lain.

Pada awalnya tebuk 2 lubang, tapi sebab keadaan cyst yang lebih komplikated dari jangkaan doktor, mereka terpaksa tebuk lagi 2 lubang. Doktor Juliana cerita kat FH pasal perbualan doktor dalam O.T

FH : Doctor, are you surprised? You seems surprised.
Doctor: Yes. Sebab masa dalam tu mula-mula kita cakap. Ok, this is gonna finish early. Only one cyst and asymptomatic (no symptoms). Sekali bila masuk kamera tu.. Hah. Lain dari bayangan.

FH gelak kecil je. Tapi nak gelak pun tak boleh. Serious rasa tegang kat perut.

Dalam first week tu, memang tak boleh gelak ketawa. Masalahnya FH ni dah la suka buat lawak dan gelak. Kena la reka cara gelak yang less painful.

HAHA.

::::::::::::HARI-HARI SELEPAS ITU::::::::::::::::

Sekarang baru FH faham betapa peritnya perasaan orang yang sedang pantang. Nak duduk susah. Nak baring boring. Nak jalan sakit. Masa 3 hari pertama FH memang mengalami dilema sebab nya, FH lapar dan haus. Pastu minum la air dalam secawan. Pastu, bila dah minum tu, mula la rasa perut penuh. Bila dah penuh perut, mula la nak pergi bilik air. Dah la susah nak jalan, nak buang air apatah lagi.

Jadi kalau anda tiada support yang kuat dari ahli keluarga terdekat, memang payah. FH dah nampak sekarang, bagaimana keadaan orang yang pantang. Rasa lemah, tak berdaya. Cuma nya, diorang pantang, ada baby sebagai penghilang duka. Baby C (gelaran untuk Cyst dalam badan FH) dah kena buang so TV je lah jadi peneman FH selama 2 minggu MC.

Pastikan ada orang yang tolong jemput anda keluar dari hospital. Kerana 1 hari lepas operation dah boleh keluar hospital dah.

FH bukan lah jenis yang berpantang strict tapi ada beberapa perkara yang anda perlu tahu.

1) Perut akan kembung sebab gas yang digunakan untuk kembungkan bahagian perut tu tak habis keluar lepas pembedahan. Ada sesetengah orang mungkin akan rasa sakit bahu. Dapatkan lah urutan untuk keluarkan angin tu balik.

2) Minimum kan pergerakan yang ekstrem. Jalan memang kena slow. Jogging elakkan dulu untuk seminggu pertama tu.

3) Rasa cepat letih. Mula-mula memang tak rasa sangat sebab kesan ubat bius tu masih ada lagi tapi badan anda sebenarnya dalam proses pemulihan. Jadi anda akan cepat letih. Sampai ke hari ni pun FH cepat letih kalau siang tu banyak buat pergerakan.

4) Minum air banyak daripada biasa. Sebab ada kemungkinan untuk dapat sembelit.

5) Sakit tekak. Tekak akan rasa perit sebab masa operation tu doktor masukkan gas melalui tekak. Jadi beli lah Strepsil yang soothing contohnya Honey Lemon.

6) First period mungkin akan sakit lebih daripada biasa. Macam FH, kes pelik sikit. Selama ni senggugut pun tak sakit sangat. Tapi kaki kiri di bahagian tumit, sentiasa sakit. Mengikut teori refleksologi, tumit tu memang titik refleks bagi rahim. Salah seorang doktor FH ada sebut pasal reverted pain. Maksud nya sakit tu tertumpu di kawasan lain. Kelebihannya, perut tak sakit, tapi tumit yang sakit.

7) FH dapati, susah untuk FH duduk secara normal.

Bila FH duduk secara 135 degree tu, baru lah FH lega sikit. Oleh itu....

8) Anda sukar untuk solat secara normal. Terutama untuk rukuk dan sujud. Mulanya FH solat secara baring, kemudian secara duduk melunjur, dan selepas 10 hari baru solat macam biasa itu pun kena perlahan-lahan bila nak buat sujud.

 

9) Rasa tak berdaya dan kecewa kerana diri tak mampu berfungsi seperti biasa. Kena ingat ini ujian Allah kepada kita dan terutama bagi FH yang belum pernah mengandung ni, FH selalu ingatkan diri ini macam 'rehearsal' macam mana masa proses berpantang suatu hari nanti. Memang kena banyak sabar dan ingat kat Allah. Ingat yang sakit ni penghapus dosa dan Allah beri kita peluang untuk menghargai nikmat sihat.

10) Jaga hubungan dengan ahli keluarga yang menjaga kita. FH rasa sangat terhutang budi kepada Ummi dan Adik-adik FH yang sabar je jaga FH masa FH tak larat. Minta air, diberikan air. Minta tolong tarik masa nak bangun, di hulurkan tangan.

::::::::::::::::RAWATAN SUSULAN::::::::::

Doktor beri tarikh follow-up sejurus lepas habis MC. Doktor nak tengok jahitan dah sembuh ke belum. Sepatutnya, stitches yang dijahit tu, akan tertanggal sendiri. Jahitan tu kan dah la macam seurat fiber plastik yang terkeluar dari luka tebukan tu. FH tahan kan dari menggaru sebab memang sangat gatal!

Masa follow-up, doktor tengok jahitan belum kering dan keruping tu belum tertanggal. Jadi doktor potong dan biarkan kulit tu terdedah supaya dia cepat sembuh. Bayangkan perasaan gatal yang dirasakan bila kulit tu terkena air. Bila doktor tanya gatal ke tidak, FH jawab gatal sangat!

Doktor jawab:

"Itulah yang dinamakan self-control". Jawab doktor.

Doktor ada beritahu, untuk menghentikan pertumbuhan endometriosis ni, ialah melalui pengawalan hormon. Bermaksud, FH perlu tidak datang haid selama 6 bulan. Ada 2 cara, ambil suntikan hormon, atau get pregnant!

Suntikan tu, UiTM tak cover kos nya, dan ada banyak side effect.

Jadi untuk elak berat badan bertambah, FH pilih cara kedua, iaitu mengandung. Cuma satu je kekangan kecil dalam percubaan mengandung ini iaitu FH belum ada calon suami lagi. HAHA.

Oh ya.. Bil rawatan FH masa 3 hari dekat Hospital UiTM Sg Buloh tu jumlah dia dalam RM1500++. Bukan sikit jumlah ni. FH pernah dengar, kalau buat pembedahan open surgery boleh cecah sampai RM18K dekat hospital swasta. Jadi pilihlah rawatan di hospital mengikut kemampuan anda.

Itu saja setakat ni rasanya. Nanti bila FH ingat, FH sambung tulis lagi.

Till then, bye!

Chop, boleh juga rujuk entri berkaitan:  Panduan Diet Selepas Pembedahan

p/s: FH mendapat beberapa pertanyaan berkenaan laparoscopy ni.. Adalah lebih baik kalau kita tanya doktor kita untuk penjelasan lebih lanjut. Tapi kalau nak tanya dengan FH tentang pengalaman FH, boleh call/whatsapp selepas pukul 5 ptg. 012-3950995.

100 comments:

  1. Assalam sis mmg xsedar lgsung ke masa operation?

    ReplyDelete
  2. Wslm..

    Memang tak sedar langsung. Diorang buat General Anesthetic. Maksudnya saya kena bius sepenuhnya. Jadi memang tak sedar apa.

    Lain la kalau Local Anesthetic, bermaksud kawasan dibedah jer yang dibius. Tapi pesakit masih sedarkan diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai sis saya nak tanya kalau buat operation laparoskopi nie kita tak boleh request untuk bius seoaruh badan ke? Sebab tak lama lagi sy pun nak buat operation. Nervous sangat.

      Delete
  3. dear, x gtau pun.... everythings ok now? -pa'in

    ReplyDelete
  4. Tq so much for this post coz info sgt details. I will go thru lap jugak end of march. Ade endo and tgh ttc. - try to conceive. Hopefully sume akan ok. I feel so excited and less nervous. Its weird ok! Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really? Alhamdulillah.. Able to share a bit info based on my own weird experience. Haha.

      Semoga lap you berjalan lancar. Believe that your're in good hands, Insya Allah all will settle.

      Just anggap this as training for pantang before 44 days actual pantang ya... Hehe

      ;)

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Ya thank you for this entry. I baca before I buat laparoscopy. Now ni dh masuk minggu ke 3. And I start keluar rumah hari ke 15 n x strict pantang makan sgt sjak hari ke 15. Just pantang telur seafood.Tp now I rasa sakit perut sometimes. Berdenyut2 bawah pusat. U ade rasa camtu x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Hanna.. :)

      I pun tak pantang.. Coz we actually need protein for wound healing.. I'm a Dietitian.. Trust me. Hehe..

      Pasal rasa denyut2 tu.. masa mula2 dalam sebulan tu ada rasa jugak.. Tapi bila luka dah completely kering and tertutup, dah ok dah. Hopefully bila dari bahagian luar luka dah kering, yang dalam pun ok la kot?

      Enjoy your MC.. ;)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. lama tak dc bagi awk MC utk laparascopy?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Salam

    I buat this procedure last friday 9 May 2014.
    Mmg sama procedure nya tp berlainan costnya esp bila I buat kat Ampang Putri, apapun get the best doc & you are comfortable with. Alhamdulillah Dr Asyar is the best doc (thumbs up!)...very small stitches & very fast recovery. Apapun jaga makan ie makan makanan dlm pantang & byk rehat. Memang kena cr tukang urut/bidan sbb badan lenguh2 & sakit.

    Camne nak buang angin dlm badan yea? Sampai ari ni angin dlm badan i x kurang2 la...buncit lg perut ni emmmm...camne u buat yea FH?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai...

      Yup.. My tummy still bulging. Even after I join fitness program, I still tak dapat flat perut lagi. Huhu.

      Untuk buang angin tu, certain people suggest for urutan buang angin. Or u can try bekam angin. Just kena avoid those stitches area. Try some food like halia, if u can tolerate the spicy and herbsy taste, make your own ginger tea.. That works for me.. :)

      Delete
    2. thanks for a good tips..btw, perut buncit disebabkan angin,kan..u dah buat bekam angin ke? so, skrg perut u cane? dah kembali flat ke? i rsau la..dah la tak kawen lagi..jatuh la saham i..huu...takpe la..yg penting kesihatan..kan kan kan... ^_^

      Delete
    3. I buat bekam darah hari tu. Tapi purpose more to detox and kesihatan badan.. Hehe. Org yg buat bekam tu cakap, kalau buat bekam darah, angin pun keluar sekali. Badan rasa lega betul..

      Delete
  11. salam FH. saya baru 5 hari buat open surgery (laparotomy) utk buang fibroid and endo. and few other things yg doktor kodek2 kt dalam tu. nak minta pendapat FH pasal diet selepas surgery boleh tak? what to avoid? thanks in advance ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Miss Apricot..

      Thanks for dropping by. I ada buat post for diet after surgery. Boleh refer di sini ya... :)

      http://farahanani.blogspot.com/2014/07/panduan-diet-selepas-pembedahan.html

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. salam sis... sama la dgn sy baru wat operation buang cyst... yek time dtg period t sakit??? sy plak jenis x tahan sakit... huk3... masa operate aritu sy dtg period.. :( mak cik sy bg petua sapu minyak gamat area perut jgn bg kena bhgn jahit then sapu minyak panas bg angin tuh kuar... jd perut x kembung sgt,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak sapu apa-apa, elakkan sapu di atas luka jahitan tu.. Sebolehnya biarkan luka itu kering sendiri.

      Ha ah.. Maybe sakit sikit. Tapi tak semua akan rasa sakit.. FH tak sakit pun.. :)

      Delete
    2. hahah saya sapu kat area perut kecuali bhgn jahit ja... buat masa nie perut sy dah kurang byk kembung tuh... oh yeke... risau plak sy ...hehehe agak2 akak brapa minggu @ bulan yg buat operation nie dah bley lasak ckit.. skrg nie bla sy nak gerak laju ckit rasa sakit kat area pusat n bhgn sebelah kanan shj..

      Delete
  14. Askum sis FH.. Doc bg sy peluang utk pregnant next month.. Klu x berjaya doc nk bt laparascopy... Rase mcm takut... Persediaan yg mcmane supaya sy yakin dn kuat nak laluinya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Insya Allah. Banyakkan bersabar. Masa pembedahan ni kita tak rasa sakit, lepas operation pun sakitnya sdeikit sahaja. Insya Allah sis mampu menghadapi ujian kecil ini. :)

      Delete
  15. Assalammualaikum..sya pun nk tnya sikit psl penjagaan luka pembedahan ini..masaalahnya sya menjalani kedua2 pembedahan..cara laparascopy dan pembedahan biasa..mngkin pembedahan laparascopy cpt smbuh ..tapi pembedahan biasa ni..mkn masa yg lama..doc kata cys sya melekat..tu yg terpaksa buat gak pembedahan biasa..ni dh masuk 2 minggu sya masih belum sembuh lagi..mcm mana nk bgi luka ni cpt baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Jadi sekarang dah masuk minggu ketiga lah ye sis? Saya ada pernah cuba amalkan pati gamat, tapi doktor tak galakkan sebab takut cyst tu melekat semula. Jadi saya cuma amalkan macam biasa sahaja.

      Untuk elokkan luka selalunya orang amalkan pati aloe vera ataupun pati ikan haruan.

      Delete
  16. salam FH

    nice to know you n happy dapat jumpa blog ni..sy baru lepas laps harini hari ke 6 saye operate..perut mmg byk angin dan xnak keluar menyebabkan saye muntah2..FH ada muntah2 ke? risaunya saya...dahlah patutnya kne makan dgn betulkan tp bila dah muntah2 hilang selera nak makan..

    nak ty FH..kan selepas laps darah ada keluar jadi kita boleh terus solat ke? sy xsedap hati nk solat jd smpai harini sy x solat...Allah rasa berdosa sgt...macam FH selepas laps mmg terus solat ke?

    harap FH sudi share..

    thank you FH.. ;)

    from cenetos.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..

      Hai.. Yang pasal solat tu... Darah keluar mcm darah period ataupun keluar dari tempat operation ye?

      If dari luka operation tu, sebelum ambil wudhu' bersihkan luka tu dan ambil wudhu boleh terus solat.

      If darah macam darah period, kena kira hari. If dalam lingkungan 15 hari dari hari pertama period yg lepas, kira darah haid. Tapi kalau melebihi 15 hari dari hari pertama period lepas, di kira darah istihadhah ataupun penyakit. Jadi masih boleh solat. Setiap kali nak solat, sebelum ambil wudhu kena salin pad dan boleh solat.

      Delete
  17. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
    FH,
    Sy br 2 minggu lps operate laparoscopy. Sy nak tya kdg rasa sakit kat bawah pusat, tp sakit dia mcm rasa bengkak. Bagaimana nak sembuh ye? Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      Pasal cara sembuh tu saya tak pasti la awak.. tapi over the time akan hilang rasa sakit tuh

      Delete
  18. Salam
    Sy bru 3 minggu yg lps oprate laparoscopy,..sy punya luka jhtan luar sdh kering,ok.cuma sy bmbg luka dlm yg kte xnmpk,mcm mna ya?adakah sy kna teruskn pantang smp sebuln ke,lbh lg ke.?mcm mna?blh terangkn x?terima ksh...:-)

    ReplyDelete
  19. Wslm..

    Untuk luka bahagian dalam tu, saya tak pasti sangat kadar cepat sembuh dia macam mana. Cuma yang pastinya tak digalakkan aktiviti lasak dan bersenam yang melibatkan penggunaan perut.

    ReplyDelete
  20. Sis,sy bru lps opertion cyst ni..mula2 suspect appndix lpstu bila bukak appndix ok x de mslh ..so doc. trus buka bhgian ovary dn buang cyst yg bengkak berukurn 4*4 cm ..mcmna ye klau x nak pergi ambil injection stiap bln untuk kwl period tu? Sy baca entry pasal injection tu takut sngt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis..

      Untuk rawatan selepas buang cyst ni ada beberapa cara bergantung kepada jenis cyst tu

      Sis boleh discuss dengan doktor yg merawat tu dan minta dia terangkan pro dan cons setiap rawatan tu. Lepas tu barulah Sis buat pilihan.

      Jangan risau, setiap rawatan pasti ada kebaikan dan keburukan, jadi sebelum buat pilihan tu, berdoalah minta petunjuk kepada Tuhan.

      Delete
    2. Trima kasih bnyk2..ni 1st operation tu yg takut sngt..thanks for answering

      Delete
  21. Salam...saya pon bru buat laparoscopy surgery on 9hb dec aritu..tebuk 3 lubang.. buang hempedu coz ada batu and apendix....apa diet yg sesuai yer?... Gatal jugak di bhgn luka tu..x berani nk tanggalkn plaster nyer.. Luka tebukn di pusat tu akn normal blk tk? Sbb nmpk mcm pusat da ilang laa..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Jasminara

      Buat masa ni lebihkan makan protein untuk proses penyembuhan. Luka tu akan normal, terutama yg dekat pusat. bergantung juga laju mana dia akan sembuh. Macam saya ambil beberapa bulan juga.

      Delete
  22. Slm..apa pemakanan yg Fh ambik spnjg tempoh seminggu after laps ye? Camne nk hilangkan batuk? Mandi plk cmne ye?maaf tnya banyak.sy baru hari ke4 after laps ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai...

      Pemakanan macam orang pantang bersalin. Cuma saya ada juga makan ayam. Takde la pantang mana pun sebenarnya. Hehe. Batuk tu kena la makan ubat batuk, tapi kalau sakit tekak, cuba beli Strepsil Honey Lemon. Saya mandi je setiap hari sebab jenis yg tak boleh kalau tak mandi. Doktor ada buat dressing yg spray tu dekat luka. Jadi dia boleh kena air.

      Delete
  23. Salam...saya 4th dec buat open operation..untuk cyst & endromeosis..5 jam kat OT.Hari ke 3 dah discharge..minggu pertama saya jaga makan tapi lepas tu makan jea kecuali telur..minggu kedua saya dah boleh bergerak banyak...minggu ke 3 dah keluar jalan2..coZ jemu duduk rumah..tapi guna wheelchair..minggu ke 4 dah ok... X sampai 12 jam lepas OT saya dah boleh bangun..kencing tiub pun dah buang...saya banyak bergerak...takut memang takut tapi pengalaman masa caesaer anak ke2...byk membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..

      Semoga cepat penyembuhannya.. thanks for sharing.. ^__^

      Delete
  24. Saya baru 8 hari menjalani pembedahan buang cyst 10cmx 9.7cm...mslh skrg tmpt operation tu ok dah..pusat saya ade nmpk kesan jahitn.mungkin ade tebukn masa pembedhn...camne ye..sakit ade masa..bahagian tepi pinggul kanan pun selalu rasa bisa...mkn masih pntg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rohaya...

      Baru 8 hari kan.. sebabnya masa operation tu dia masukkan gas dalam bahagian abdomen kita. Jadi rasa bisa tu akan merebak sebab banyak gas dalam badan kita. Lepas sebulan macam tu, boleh la buat urutan untuk hilangkan angin.

      Urut memang dikenalpasti oleh doktor untuk hilangkan angin selepas pembedahan laparoskopi.

      Delete
  25. Sy pun buat laps jugak..alhamdulilah lepas laps dengan izin Allah sy mengandung. Dekat mana sy buat dan dengan siapa sy berurusan? Jom bc experience sy pulak..hihi

    http://mummygojez.blogspot.com/2015/01/pakej-bersalin-pusat-perubatan-naluri.html?m=0

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum, saya baru lepas operation bulan 7 thn lalu kat buku lali. Now doktor kt hsptl sg buloh serahkan tugas follow up kepada doktor di hsptl uitm. Katanya saya kena buat sambungan rawatan dan MRI di sana. Tapi saya tak tahu bayaran berapa sebab doktor tu kata uitm ni semi gov. Saya pula keje biasa bukan gov. Mcm mana saya nak check kos? Taktau saya mampu bayar ke tak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.

      Info bayaran boleh ditanya di kaunter perkhidmatan. Sebelum ni saya pernah tanya dan ada Pegawai Perkhidmatan pelanggan yang boleh jawab solan tu. :)

      Delete
  27. Assalamualaikum.. Thanks for sharing.. sy baru lepas buat minor operation utk buang cyst di payudara. Walaupun minor operation perasaan takut tu masih ada. Luckily doc suntik dgn ubt tidur so masa operate mmg tak sedar apa. Masuk bab pantang makan, betulke ikan haruan tu baik utk penyembuhan luka?
    thanks in advance. Smg sentiasa berada di bawah rahmat allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Wardah ^__^

      Berkenaan ikan haruan tu, ia memang bagus untuk galakkan penyembuhan luka. Tapi doktor saya sendiri tak galakkan makan pati ikan haruan sebab tak pasti macam mana cantuman luka dekat bahagian dalam tu nanti. Jadi saya tak makan pati ikan haruan. Hehe

      Delete
  28. Tadi goggle nak cari kenapa perut still buncit LPs laparoscopy.... Terjumpa blog sis ni and soal jawab ngan reader DLM x sedar Ada soklan yg dh menjawab persoalan yg berligar ni. Akk dh 3 minggu operate n pantang makan 2minggu je kot, yang betul2 la hari ke 4 lps operate dh Mandi mcm biasa cuma smp skrg x berani nk gosok kuat Kat area perut. 2 minggu lps operate buat follow up tmpt tebuk semua dh kering ... Sbb kata doktor x de Jahit cuma GAM. Mmg x nmpk kesan timbul . cuma perut masih buncit yg merisaukan. Dah la akk ni anak dh 3 umur pun dh 40tahun wpun badan kecik 151cm dgn berat 53kg ... Perut dh mcm ngandung 5 bulan. Mmg takut .... Takut x slim. Ada sesiapa x yg dh berjaya slim kan perut . APA caranya. Tkasih ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Sis Anjung Ummi.

      Itulah kan, macam mana nak kempiskan perut ye? hehehe

      Delete
  29. I buat laparoscopy 5/1/2009....alahamdulilah positive ngandung 4/1/2009... dr. pun terkejut.... :-D rezeki lepas buat laparoscopy...I tak la berpantang sgt n dr. pun ckp tak perlu nak pantang sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Positive mengandung sehari sblm laparoscopy ke? Tak effect janin ke?
      Sy br 3 hari jalani laparoscopy.

      Delete
    2. Hai Sis Milie, you typo ke tu? Hehe. Sebabnya setahu I doc akan withhold any surgery kalau pregnant especially surgery bahagian wanita.

      Delete
  30. Salam.sy br operate endo ari isnin 27/4.ari slase dh blh trun katil g toilet tp dgn bantuan.ari rabu dh Blh kuar wad.skrg dh blh jln2 slow2 g toilet sdri.smayang pon dh blh secara duduk.adekah dlm ms 4 ari sy punye recovery trlalu cpt?sy risau sgt sbb kt luar mgkin nmpk ok tp luke dalaman kite xtahu.arap2 kwn2 sudi tlg sy.mcm mane nk tahu luke pembedahan kite dh ok kt dlm sane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Attiyah,

      Recovery setiap orang tu berbeza. Jadi selagi awak tak rasa sakit, ok je kalau setakat berjalan dan solat. Cuma elakkan angkat barang berat sebab nanti akan beri tekanan dekat kawasan perut tu.

      Yang pasal luka dalaman tu, saya pun tak pasti. Selagi takde berlaku pendarahan should be ok kot. Puan boleh consult dengan doktor untuk tanya pasal luka dalaman tu.

      Selamat berehat ^__^

      Delete
  31. Salam, sy akan buang cyst bulan dpan, n saya nk tanya yang perut buncit tu lpas operation ke? Perut saya xbuncit pun.huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Fiqa Said

      Tidak lah buncit sangat. Lebih kepada kembung. Sebab nanti doktor akan masukkan gas. So saki baki gas tu akan tertinggal dalam badan kita. Jadi digalakkan minum air halia untuk buang angin tu. =)

      Delete
    2. Salam.. Melalui pengalaman yg same, cume my cyst tu dibuang secara laparotomy.. Rse sgt down dgn diri sendiri sbb kne remove skli dgn ovary.. Dh la x kawen lagi (calon pn xde).. Masih berpantang walopon dh 3 bln.. My mum suh pantang at least 2 tahun.. Sbr je la..terkejut tgk total ur bill.. Mine x lebih 200 pn, smpa my sis tnye staf tu byk kali mase buat payment..

      Delete
    3. Salam Sis..

      Besarnya dugaan You. Insya Allah akan diberi jalan yang lebih baik selepas ini. Murah betul If bil you 200 je. Boleh tahu buat di hospital mana?

      Delete
    4. Slm..sy buat di hospital klang sbb di refer dari klinik shah alam..

      Delete
    5. Oh macam tu ye sis. Boleh lah recommend pada readers yang lain. Hehe.

      Delete
  32. Kalau buat hystoroscopy kena pntg gak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Azliana,

      Sefaham saya takde pantang yang khusus. Tapi dia ada risiko untuk rasa tak selesa dekat perut dan sedikit pendarahan.

      Delete
  33. Assalamualaikum. Lg 2 mggu sy buat laps juga. Tq berkongsi pengalaman. Serba sedikit membantu menjawab soalan2 kat kepala ni.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.

      Alhamdulillah. Seronok dapat membantu. Saya pun banyak dapat input daripada kawan-kawan yang share. Take care ye :)

      Delete
  34. Assalam fa. Minat membaca komen awk n saya baru 10 buat operation endo. Dan mengambil suntikan hormon utk stop period br 1 kali bebaki lg 2 dlm tempoh 6 bln..tapi kenapa saya period ya . Selepas operation cuma 1ari saja keluar darah n stop.tp arini bnyk darah keluar sama mcm darah period adakah itu normal.tq fa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Wallahua'lam. Mungkin sis boleh tanya doktor yang beri suntikan tu.

      Delete
  35. Assalam FH & semua,

    sy pon br 4 hari lepas buat laparoscopy sbb ada cyst 8×10cm kt ovari kiri. Alhamdulillah everything went well, 2hrs gak la. Doc tebuk 3 lubang-- atas pusat, tepi sblh kiri & bwh kt ari2. Sepatutnya tebuk kt pusat utk masukkn kamera tp doc ckp cyst sy besar & ternaik tu yg kena tebuk kt perut atas pusat tu. Sy pon sakit bahu dan pinggang. Kadang2 bole terasa pergerakan angin dlm perut dan Doc bg sy ubat buang angin untuk kuarkn angin yg dimasukkn tu. Luka tempat tebuk tu doc jahit-- saya nmpk kesan jahitan masa doc tukarkn kain tampalan kt luka tu. Next week kena jumpa doc balik.

    Pasal diet berpantang tu, nk try folo la tips yg diberikan. Info yg berguna.

    Tq

    ReplyDelete
  36. Salam semua.. sy pon ada cyst.. lepas besalin anak petama 7thn lps saya senggugut teruk setiap kali period.. 3x scan doktor yg belainan.. besar cyst around 3.4 -3.5mm je n x perlu dibuang.. tp nak tanggung period pain setiap bln tuhan je yg tau.. adakah ini tanda2 cyst saya jenis endometriosis??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sis,

      Kalau sakit tu teruk sampai tak boleh buat kerja, doktor saya hari tu decide utk operate. Sis boleh dapatkan pendapat dari doktor lain. Setiap doktor lain caranya.

      Delete
  37. Saya pun lepas menjalani laparoscopy buang cyst jugak.. 18hb hari tu , skrg dh smgu start keje.. Nk tnye pengalaman laa , pnh x krem perut selepas operation tu ? N , lendir b'campur darah yg sdikit.. Xlaa kerap , once kalo bergerak tlalu byk.. Sy pnh krem smpey xbleh nk gerak.. Hari tu , doc ckp tiub sblh kiri dh rosak.. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah juga. Sehingga sekarang kadang2 ada rasa sakit di tempat operate. Doktor saya ckp itu perkara biasa bagi pesakit endometriosis.

      Delete
  38. salam, kalau lepas buat operation laparoscopy tu boleh ke kite jln2 ye..sbb sy stdent & sy cadang nk buat operation mase cuti seminggu, means sy akn bercuti 2 mggu je then start pegi klas mcm biase..boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Bergantung kepada keadaan sis. Saya tiga minggu lepas operate terus mandi swimming pool. Hehe.

      Delete
  39. Allah.. ngeri pulak baca pengalaman korang huhu sy baru nk plan utk operate cyst next week.. takut pon ade bila baca.. rasa nak cancel je oeration.. cuba tabahkan hati & niat untuk dapat baby.. amin inshaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Pink!

      Tabahkan hati ya. Insya Allah dipermudahkan segala urusan. ^__^

      Delete
    2. Smoga cepat sembuh....sy pun baru 12 hari mjlani operation buang cyst di hospital krj..Alhamdulillah semuanya berjalan baik.selepas operation sy dtg period slama 4 hari..sy xpasti sama ada period atau kesan operation ...bab makan...sy berpantang mcm org bsalin..luka ok n xder rasa gatal cuma rasa sakit bila kita bergerak lbh sikit.susah nk bend atau ambik brg.solat pun sy buat acara duduk...rukuk mmg xleh.sy buat apa yg tmampu.sblm kluar wad sy diberi suntikan lucrin utk mgehentikn period slama 6 bln.hrp2 sy dpt mgandung lps nie..hehehe..Itu shj yg dpt sy kongsi kn. ...he3.

      Delete
  40. Sy bru lps 3 mggu laps sbb endo.umr bru 19.tpi xbrpntg..ade something berisi air dkt tmpt jahitan..tpi sy xsakit.normal ke?.dan jahitan tu agk2 bla nk trbukak.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Zulaika

      Jahitan tu takkan terbuka. Dia akan cantum. :)

      Kalau macam ada air berkumpul tu, takut juga ada jangkitan. Nanti bila follow-up dengan doktor, tanya kat doktor awak ye.

      Delete
    2. Ok..tq sis..mklumat yg sgt brguna utk sy..sbb lau apa2,mmg mkcik Google dlu yg dcari..

      Delete
  41. Assalam..FH..sy baru smlm buat laporoscopy cystectomy..saiz 11×13cm..arini alhamdulillah dh boleh discharge..sy pon kembung perut asyik terkentut2..sakit bahu n pinggang tp bearable la..mmg ade ubt utk kuarkan angin ye..doc sy cuma bg ubt tahan sakit je..n since husband sy keje gov,so sy xperlu byr ape2..
    Thanks sbb bg info yg sgt detail..kurg2 ade jgk la ilmu utk dri sdri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam

      Welcome.. Saya cuba yg terbaik dlm menulis perkongsian. Nanti minum air halia ye. Hehe. Selamat berpantang :)

      Delete
  42. Salam fh,
    terima kasih kerana berkongsi makumat ttg pengalaman awak menjalani procedure laparoscopy .
    sy baru jalaninya semalam 16 march 2016, and discharged from hospital hari yang sama.
    tp bila kat rumah luka saya dipusat tu berdarah sikit, sy notice pagi tadi... is it normal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Siti.

      Berdarah sampai menitis ke darahnya atau terkopek luka tu?

      Delete
    2. Sorry lambat reply sebab kena pergi ke hospital semula ambik bacaan bhcg
      Xdela banyak darah nya... tapi panik bila nampak darah keluar sebabnya sebelum ni masa beranak ceaser xde pula darah keluar... lagi besar jahitanya

      satu lagi nak tanya fh...
      kenapa ya saya asyik terberak2 lepas operate... masuk makanan jer... mesti nak terberak cair.
      adakah saya terkena jangkitan post operation
      tp masa sebelum operation tu saya memang mengambil antibiotik augmentin... sebab tekak saya bengkak.
      adakah ini kesan daripada ubat antibiotik tu. Ni dah hari ke tiga daripada operation
      risaula

      Delete
    3. Berkenaan cirit birit tu semua saya kurang pasti. Ikut juga apa makanan yg awak makan. Kalau makanan yg disediakan dgn cara yg bersih dan selamat, Insya Allah ok. Tp kalau masih ada cirit birit, lebih baik rujuk doktor yg lebih pakar.

      Tekak rasa perit tu mengikut pembacaan saya sebab kesan ubat bius yg dia masukkan ikut mask yg tekup kt mulut kita tu.

      Delete
    4. Terima kasih fh kerana berkongsi pengalaman awak. Izinkan saya untuk create link dgn blog fh sbg kredit untuk bacaan berkenaan tajuk laparoscopy ni

      Agak

      Delete
    5. Agak2 lepas seminggu kita bole mula drive balik tak, sbg persediaan untuk aktif semula.
      Salam

      Delete
    6. Boleh silakan share info yang awak dapati bermanfaat. Hehe.
      Pasal drive tu, depends kalau perut masih rasa perit. Tak kot..

      Delete
  43. Hi..
    Sy dh setahun buat laporoscopy ni. Tapu, masih ade rasa sakit kt bhgn kanan perut. Sejak buat procedure ni, tumit kaki kanan sy asyik dok sakit je. Dh berbulan2 dh. Ade sesiapa alami simptom sprt sy?
    Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada sakit juga tu di tumit kanan. Tapi bila check rupanya sebab ada plantar fascitis. So pergi buat rawatan dengan physio.

      Delete
  44. Salam.nak tny lepas operation period dtg exactly date period sblm operation or lambt ye?sbb sy xdelay 5 ari dah..risau plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, saya dah tak ingat dah. tapi ikutkan fakta period akan datang juga. Kalau dah sampai sebulan lewat dtg period tu maybe elok rujuk doktor puan

      Delete
  45. Sy pun operate cara ni..just sy buat 2 operation sekaligus cyst n appendix.mmg x pantang sgt but bile mkn ikan pari lpastu sy ken cirit birit.ada effect ke ikan pari tu sbb org kt ikan tu berbisa

    ReplyDelete
  46. Perkongsian terbaik. Saya menjalani pembedahan dermoid cyst dan ovari kanan juga d buang. 13mei2016.cuti 2bln dh. Tp masih sengal kwsn opt. Br drive 3 hr wow sakit menyengat. Apa pon alhamdulillah Allah beri kesembuhan. Tiada sintom sakit ...pergi hosp check hal lain jumpa cyst. Then bedah. Very fast. Rm30k.

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..