Wednesday, October 21, 2015

Eksperimen FH melawan ketagihan media sosial

Salam readers! 

Apa khabar?

Tajuk atas tu agak extreme kan? Well, technically, FH mmg agak ketagih dengan media sosial.

FH ada akaun Facebook, Instagram, Twitter, Friendster, MySpace, you name it.

Sebab apa FH guna perkataan ketagih? Sebab penggunaan dia sampai dah macam penggunaan oksigen dah.






 
Seriously.

Setiap beberapa minit mesti klik dekat apps FB and Instagram just to catch-up with the 'world'. Padahal takde la benda yg penting pun. Tapi mesti akan scroll semua post dekat newsfeed sampai lah FH make sure yg semua post tu dah dibaca/lihat.

Teruk kan? 

Like, seriously. Kenapa nak buat macam tu sebenarnya? Sumpah kelakar. Benda tu takde tujuan yang jelas pun. 

Satu perkara yg readers perlu tahu sebelum buat any judgement pada FH, setiap beberapa bulan FH akan buat screening kepada list of friends dalam FB. So I will make sure only certain number of people will appear in my timeline. 

Those yg annoying (in FH book), will be un-friend-ed.

Those who NEVER care, NEVER comments, NEVER like my post, will be un-friend-ed.

Those who 24 hour hard sell or subtlety promote their products, will be un-friend-ed. 

Yup. Dah amalkan beberapa tahun macam ni, setakat ni inilah cara yg buat FB FH tak menyakitkan hati. 

Selain itu, FH juga follow FB surat khabar, NGO dan International News sebab di situlah sumber berita FH. 

Gossip website page? Sorry. Never. 

Ok, for my Instagram, I don't make it private but I will block ig shop yang pelik atau user yang pelik sukahati je tag orang dekat random posts. Most of of followers are my students and I don't have problem with that. But I don't add them on FB.

The thing is, my addiction is so bad that I will post at least one post be it share link, photos, random thoughts.

Walaupun takde ramai likers or commenters, I still do that. Pelik kan? 

Jadi format Eksperimen Media Sosial FH ialah begini.

Fasa 1 (Durasi Sebulan Pertama)
1. Tak letak shortcut FB and Ig dekat depan. Kalau nak buka kena berusaha sikit baru dapat klik.
Hasil: Melambatkan proses. Berjaya.

Fasa 2 (Durasi 4 hari)
2. Hari tu FH pergi Langkawi 3 hari. Godaan untuk upload setiap langkah di sana sangat dahsyat. Tapi FH dah mindset untuk hanya tangkap gambar dan upload bila dah balik KL. 
Hasil: Berjaya. Semua gambar dekat Langkawi dalam FB/Ig ialah flashback. 

Fasa 3 (Durasi 7 hari)
3. Hanya baca post orang tapi tak upload apa-apa langsung dekat Fb/Ig.
Hasil: Berjaya. Hari ni genap hari ketujuh tanpa sebarang post di buat.

Mampukah FH meneruskan diri ke Fasa seterusnya? 

Fasa 4 (Teruskan Fasa 3 dan Durasi 7 hari)
4. Masih baca newsfeed, tapi Stop like atau comment sebarang post.

Fasa 5 (Teruskan Fasa 4 dan Durasi 7 hari)
5. Stop reading the newsfeed. Ingat masa ni apps belum di un-install atau log out ye.

Fasa 6 (Teruskan Fasa 5 dan Durasi 7 hari)
6. Log out dari apps

Sebelum masuk Fasa 7, log in dan baca notification sahaja. 

Fasa 7 (Teruskan Fasa 6 dan Durasi 7 hari)
7. Un-install Facebook dan Instagram. 

Wow! Mampukah diri ini merawat sendiri ketagihan terhadap media sosial?



    
Hanya Allah yang tahu. 

Nanti FH update hasilnya sama ada FH berjaya atau tidak mengharungi kesemua fasa di atas ataupun tersadai di mana-mana. Lagipun FH hanyalah insan yang lemah. Hehe.

Wassalam! 

No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..