Wednesday, February 17, 2016

Satira FH

Salam Readers!

Ceritanya begini. FH memang selalu tulis status FB berkenaan perkara yang menyentuh jiwa FH dalam kehidupan seharian.

Bagi FH, perkara itu ialah 'stating the obvious' yang orang kita selalu tak perasan. Paling selalu FH cakap pasal politik, drama tv swasta dan perkara random yang lain.

Semalam seorang kawan FH suruh buat YouTube Channel untuk visualize kan status FB yg selalu FH tulis tu. Dia sebut yang FH tulis adalah Satire atau dalam BM ialah Satira.

What is Satire?

The use of humor, irony, exaggeration, or ridicule to expose and criticize people's stupidity or vices, particularly in the context of contemporary politics and other topical issues.

FH ni bukan lah reti sangat sebenarnya tapi masa idea tu datang kena tulis cepat-cepat sebelum lupa. LOL.

 Status FH semalam berbunyi begini:

*********************************************************
Sekarang FH dah faham dah konsep dia.
1. Cari pasal dengan orang kereta besar.
2. Lepas tu marah-marah kena tunjuk ego.
3. Tapi sebenarnya hati rasa eh hensem juga mamat ni atau eh cantiknya minah ni walaupun sedang emosi.
4. Terjumpa lagi sekali
5. Eh mamat/minah hari tu la
6. Tiba-tiba keluarga suruh kahwin.
7. Bertegas taknak kahwin sebab dah ada kuch kuch hota hai dekat orang hari tu.
8. Lepas dapat tahu siapa sebenarnya jodoh masing masing tersenyum.
9. Muncul watak lelaki/perempuan ketiga yang obses tahap psycho atau memang gila.
10. Berbaik semula.
11. Mengandung.
12. Bersalin. Nampak cantik kalah Che Ta lepas bersalin.
13. Ucapan penghargaan kerana menyayangi diri ini.

Aaaand.. They live happily ever after.
Itu je lah pencapaian watak dalam novel.
Every single time. Sigh. Tapi seronok dilihat oleh FH dan semua. Hihi.
***********************************************************

Kadang-kadang FH cari pasal juga dengan perli orang


Tapi status FH pun takde la dapat sambutan hangat. Kawan-kawan je yg like. Hehe. Jadi penghibur kawan-kawan pun dah cukup bagi FH. Itupun kalau diorang rasa terhibur la. 

So sekarang ni cuba readers bagitahu, kafe mana yang ada wifi laju dekat Alor Setar ni? FH nak download Adobe Photoshop untuk buat poster dan pamplet.

2 comments:

  1. Satire kadang-kadang boleh buat orang terhibur, renungan yang buat eh kita perlu fikir balik dari kata tersebut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. Cuma kena berhati-hati sebab orang boleh juga rasa terperli. Hehe :)

      Delete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..