Wednesday, June 2, 2010

Kembara Separuh Semenanjung (edisi 1)

Assalamualaikum...

Kenapa? First time ke FH mulakan entry dengan ucapan salam??? Huhu... 


Ok.. Kali ni FH nak share tentang KSS (Kembara Separuh Semenanjung) yg baru saja rakan2 dan FH buat masa cuti 3 hari.. (28-31 Mei 2010) yg lepas.

Mula2 hati memang berbelah bahagi.. Nak pergi or x... Walaupun seriously minggu tu tak ada apa2 yg berfaedah nak buat kat rumah pun.. Dok fikir2... Last2 wat decision nak pegi gak after dpt final sms dr Kak I'in..

Jadi... bermula lah kembara kami... Kembara Separuh Semenanjung atau nama sebenarnya.. JAULAH JUNDI

Watak2:
Kak Huda (Director Program yg ada sedikit unsur ketegasan di situ)
Kak I'in (Pemandu yang berhemah)
Kak Wan Atikah (Perindu UIA Kuantan)
Kak Ipah (Pejuang menghabiskan write-up)
Asma' (Si Darah Manis)
Kauthar (Yang sangat2 tekun menyiapkan research)
Khaulah (Amirah yang tenang)
Kak Hafipah (Ketua Rombongan yg prihatin)
Kak Hayuti (Yang berjiwa kental)
Kak Faridah (Ibu yang Syadid)
Asmara (R.A yg komited dan suka bergambar =) )
Hidayah (Yang arif mengenal pokok)
dan juga FH (yg sgt2 suka mengomel) [[Astaghfirullahalazim]]

Detik Mula (28 Mei 2010)


9.00 Pagi (Tempat Kejadian: BU)


Sesi pembacaan doa sebelum memulakan gerakan

Setelah sedikit taklimat daripada Kak Huda sbg Director Program.. Kami sepakat memilih Kak Fipah sbg Ketua Peserta.. Err... dan juga.. beberapa 'assigment' yg harus di complete kan.. Kalo x.. kena balek KL naek bas... (waa... mampu ke FH ni???

Tugasan nya adalah seperti berikut:
1) Hafalan Surah As-Saff  (ayat 1-14).. [[[Biar betul FH ni.. Surah An-Naba' pn ambil masa sebulan]]]
2) Hafalan Hadith 34. (boleh tgk syarah hadith ni kat sini)

Jadi.. bergerak lah kami tepat pada jam 9.15 daripada BU di Serdang.



Bye2 BU.. for a few days..

1000 Selepas isi minyak segala... Kebimbangan kami bermula bila Trajet buat hal.. Tengah2 jalan tetibe jer dia mati engine. Keadaan ni mmg sgt bahaya.. Sbb selaku Jundi.. kami memang selalu duk lorong kanan jer.. (kejar masa sbb tak mahu di kalahkan oleh masa... HUhu). Jadi.. utk mengelakkan kejadian yg tidak ingin kita lihat.. Dengan kebimbangan yg terpancar di wajah Kak Faridah (Ibu Muda yang Syadid), jadi Trajet di tinggalkan di Seremban dan Serena menjadi tunggangan kami. Sementara itu, Unser menanti dgn setia di R&R Ayer Keroh.

1115 Serena dan Unser bertemu buat pertama kali... (Alhamdulillah). Jadi tanpa berlengah lagi.. Kami meluncur terus menuju ke Batu Pahat: Destinasi Pertama...

1300 Tiba di rumah Kak I'in. Berhenti untuk solat zuhur dan asar (jamak qasar) dan juga... Masa utk mengisi perut.... Ngeh3... 



Nasi Briyani Batu Pahat. 4 Thumbs up!! (Hyperbolic State)

Selepas memenuhkan perut dgn Nasi Briyani dan juga kueh kaswi yg delicious.. Perjalanan di teruskan ke Parit Raja. This time... FH driving UNSER!! Seriously gabra... tapi wat2 macho... haha..

1530 Tiba di Pejabat JIM Batu Pahat. Alhamdulillah... Kak I'in mengucapkan Jazakillah kepada ku sejurus Unser di parking kan.. Sedikit hati ku tersentuh... Not bad for a 1st timer! Suddenly rasa gian nak drive dia lagik... (^__^)

Tett.. Tett... Kena tolong umi gubah hantaran sat... Ok.. To be continued......

Upcoming edition:: 
Makanan menjadi 'pengganggu' utama misi... 
Perjalanan ke Kuantan yang menerujakan.. (Betulkah Tatabahasa ni??)
Nama sungai yg pelbagai...

-MaasSalamah wa IlalLiqa'-

(*____*)

5 comments:

  1. farah~...

    name kite xde..huhu.. =(..
    nampak benor aku xmyumbang pape..huhu

    hehe..whatever..

    hope u gain somethin precious... bring back..and act..

    inshaAllah~

    jumpe lagi!..

    lama xjumpe kamu!

    ReplyDelete
  2. Kauthar...

    Bukan macam tu...

    masa tu kita dah kira banyak kali dah... ingatkan dah cukup dah..

    Ampun sangat2...

    Ko banyak menyumbang dan inspired me.. sbb ko mampu wat kedua2 skaligus..

    Jaulah dan juga data collection..

    Isk..

    Asif... Sangat2 memohon ampun dan maaf...

    ReplyDelete
  3. owh bestnye..dh lme x join aktiviti cani..huhu..skrng cuti sem eh?

    ReplyDelete
  4. Salam Syah..

    huhu.. cuti sem???

    bukan...

    saya tgh cuti dari blaja degree selama2 nya..

    dah abes study dah ni..

    Hehe..

    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  5. hehe...

    uit...

    xkesah do..

    haha..xpe2..
    tekun sehh gue wat research..

    hehe..
    btw thanks!

    muah!

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..