Friday, January 7, 2011

Geran Hilang! OMG!



Seriously! Aku tak tahu mana aku letak dia. Haa.. Tu lah.. Bajet cam dah jadi orang besar, Geran kereta sendiri pun ko boleh hilangkan. Aisehh.. Tido kul 4 malam tadi sbb cari dia tapi usaha kami (Abah+Umi+Aku) gagal. Ini pun sbb nak renew roadtax. kalo tak mmg x sedar dia hilang.

Ngeh.

Suatu pengajaran untuk aku yg careless.

Jadi pagi ini dengan penuh bersemangatnya bangun awal demi berjuang mendapatkan Geran Kebun ku.. err.. Untuk pengetahuan semua Kebun adalah nick name Kereta Kancil ku. Hoho.


WOww!! Lawa sangat ni!(Gambar Hiasan)

Ok.. Dah pakai lawa2.. Nak jumpa Abang2 or Akak2 JPJ (Dengan harapan tak kena membebel sebab geran hilang. Which is sia2 je usaha itu kerana diorang x heran pn rupanya. Har.. har.. har..)

Dengan kaki yg bersemangat aku melangkah ke JPJ kat Jln Genting Kelang dgn Kinah demi mendapatkan Geran Kebun ku, tepat jam 8.36 pagi aku tiba di situ.

Mula2 berdebar sbnr nye sbb lepas buat geran tu nak kena buat roadtax pulak. Aku lebih gabra nak uruskan hal insurans daripada hal2 kaunter JPJ ni.

Kul 9.00 am, urusan smua settle. Haa??? Cepat kan...??

Baru aku tahu simple giler2 cara nya. Tak payah wat police report (Dah la semalam baru kena saman coz roadtax da expired. DUsh!! Off record! Off record!!) , x payah pegi PUSPAKOM utk check keta tu keta potong or not, and x perlu bayar beratus2..)

Flow dia cenggini.....


Ohh yaa... Nak download borang tu kat >>>>> 

Jadi, segalanya selesai. Muchas Gracias to Allah. Perkara yang disangka rumit rupanya mudah.

Bagi sesiapa yg ada problem cam aku ni, rileks sahaja sudah.. Lepas dah lalui you all akan rasa senang je..

(^__^)

and .. pasal saman polis tu.. Aku akan cuba settle kan before akhir bulan. Tolong ya polis.. Saya insan yg skema sebenarnya, x sengaja pun lambat renew roadtax itu.. HUhu.

Sumber dari: pengalaman sebentar tadi dan juga En Suhaimi dan juga pH 7.0

12 comments:

  1. Geran keter ilang? Huhu aku lagila, surat kelahiran aku ilang ~_~

    ReplyDelete
  2. memang tak perlu laporan polis? berapa lama nk dapat kan geran yang baru lepas kita dah isi semua borang?

    Terima kasih...

    ReplyDelete
  3. tak yah gi polis? berapa lama nk dapat geran yang baru lepas isi borang and everything?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas isi borang dapat la tu.... jpj takkan biar lama-lama urusan penting cengitu

      Delete
  4. Tak perlu..

    Urm.. Kalau tak silap, just isi borang pastu ambil nombor di kaunter.

    Pastu terus dapat.

    ReplyDelete
  5. bukan owner boleh buat ? owner dah pergi overseas, roadtax tak bleh renew :(

    ReplyDelete
  6. Maaf tanya.. Kat Geran akan ada tulis SALINAN ye?

    ReplyDelete
  7. tiada... mcm biasa jer... mcm geran yg asal..

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..