Tuesday, October 30, 2012

Sandy Oh Sandy.. sang FrankenSTORM.

Assalamualaikum!

Saya terkesima bila dapat tahu ada sebuah superstorm sedang melanda Mid Atlantic dan East Coast Amerika dan Canada sejak semalam.. Macam tak percaya di sebelah 'sana' dunia sedang menimpa musibah dan ujian dari Allah yg Maha Esa. Secanggih mana pun kemampuan manusia cuba mencipta Utopia, Allah lebih hebat dalam memberikan tanda kekuasaan-Nya. 

Apakah Sandy ini? Macam mana dia terjadi???

Amazing shot of Statue of Liberty (website source: Thomas Quintana)

Cuba kita jejaki perjalanan Sandy menjadi Superstorm...

Tarikh
Status
Lokasi
22 Oktober
Elongated Tropical Wave
Western Caribbean Sea 
~~Dalam masa 6 jam
Tropical Storm
Greater Antilles
24 Oktober
Hurricane
Jamaica
25 Oktober
Category 2 Hurricane
Cuba
26 Oktober
Category  1 Hurricane
Menuju ke utara melalui Bahamas
27 Oktober

~~Awal Pagi
Tropical Storm
~~Menjelang Tengahari
Category  1 Hurricane
29 Oktober


~~Petang (Waktu Tempatan)
Category  1 Hurricane
East Coast Amerika
Kawasan Terlibat:
Virginia
New York City (Lower Manhattan)
Washington DC
Delaware
Maryland
Virginia
New England (Connecticut, Massachusetts, New Hampshire)
Kanada; Toronto

(maklumat dari wikipedia.org)

Tak dapat bayangkan dari segi perkataan? Kat bawah ni track perjalanan Sandy mengikut peta:


Ada la beberapa teori mengapa Sandy berupaya menjadi sebuah FRANKEN-STORM. Semuanya jadi faktor penyumbang kenapa ia jadi begitu powerful hanya dalam beberapa hari.


Bagi sesiapa yang nak tahu update terbaru mengenai Sandy sang Frankenstorm, boleh layari website-website di bawah:

Laman Cuaca Dunia dan Tempatan:

Laman Berita:
www.cbsnews.com
www.cnn.com

Agensi Kerajaan:
National Hurricane Centre : http://www.nhc.noaa.gov/

Setakat ini hampir 70 orang menjadi mangsa Sandy di beberapa buah kawasan. 5 negeri telah dikosongkan dan arahan supaya penduduk berpindah ke kawasan tinggi di keluarkan. 

Stamford, Connecticut. Courtesy by: Craig Kostelic

Jalan yang telah dilalui Sandy di Kill Devil Hills, North Carolina


Semoga Allah melindungi semua hamba-NYA yang menjadi mangsa dan yang bakal menjadi mangsa. 

Amin!

No comments:

Post a Comment

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..