Tuesday, May 31, 2011

Makan Tengahari Yang Di Ingati

Mula-mula saya ingat saya suka sangat makan.. pastu mula la berangan nak jadi macam food critic yang famous dan cuba-cuba nak buat food review sendiri..  

tapi lama kelamaan saya sedar sebenarnya setiap kali pergi restoran tu apa yang saya enjoy adalah surroundings dan macam mana pengunjung/pelanggan dalam restoran tu enjoy themselves dengan keluarga/teman/kekasih/kawan-kawan.

Baru nak kenal diri sendiri rupanya saya ni...

Beberapa bulan yang lepas, sebelum Arfah balik Mesir, kami sempat makan kat Rawani Hadramawt

Woaa.. Dengar cam apa jer..

Sebenarnya tu nama restoran yang terletak dekat belakang Ong Tai Kim. (Bagi orang Gombak yang tak tahu mana Ong Tai Kim sila terjun Jambatan Sungai Gombak sekarang). 

Bagi non-Gombakian, refer sini..



Ia sebuah restoran Yaman yang terbaik di Malaysia sejak 2010 (direct translation dari website dia).

Jadi, di sebabkan Arfah reti cakap Bahasa Arab, masa ordering tu dia mula lah speaking Arab. Tapi sebab orang tu semua Yemeni, ada sesetengah perkataan yang lain dan dialect pun lain sebab Arfah speaking Arab 'Ammi (Bahasa Arab 'pasar' kat Mesir) tapi slang mamat tu pulak slang Arab Yemeni.

Akhirnya berjaya juga order beberapa makanan yang... Yummm!! Yummm!!

Sebelum makan.. Kita bergambar dulu..Muka masing2 pandang kamera tapi jiwa da meronta nak ngapp..

Wajah-wajah yang kelaparan tapi kontrol ayu.

This is the appetizer: Hummus

Eaten with that bread

Chicken Mandy. Agak kering.. Kalo suka kuah sket, ask for soup.

Soups.. Lentil and chicken

Rice for Lamb Madghout. Lupa la nak tangkap gambar sebelum Lamb tu kena makan.. Hahaha

French Fries la.. apo laie..

Salatah Arabi. Salad Orang Arab..

Chic Peas with Tahinah topped with Olive Oil

Shakshouka Egg

Mullawah Bread

Chicken Sheeh Tawouk

Dessert.. Lupa la nama dia apa.. Baklavah rasa nya.

From left: Lemon Juice, Honey Dew Shake, Banana Shake, Ice Lemon tea

My personal fav: Love the mint tea!

That was memorable. Memang tak boleh lupa. Especially masa Arfah pegi bayar kat cashier and the Manager cakap sejak opening, Arfah first customer yang speaking Arab dengan mereka.. Wahahahaha... Tak sangka pulak yer..  Oleh itu kami pun dapat diskaun sket.. Yeayy!

Memang kenyang lah kami makan.. Chicken Mandy tu rupanya betul macam orang cakap.. Satu hidangan cukup untuk 4 orang. Tak boleh bayangkan camne Pak Arab makan satu set tu sorang-sorang..

Alamak.. Dah rasa lapar la.. Okey... FH pegi cari makanan kejap..

Daaaa...........

4 comments:

  1. mahal dok?

    damn akuu craving makanan arab~teringin nk mkn kambing org arab bwat, roti2 diaorang wat~
    tp makanan diaorg slaluu mahal2 kan?huhu~

    ReplyDelete
  2. Fadz..

    Actually agak affordable la sebab portion dia besar.. So boleh sharing..

    Cuba try satu restoran Arab kat tepi Tasik Titiwangsa ni.. Tak ingat nama dia..

    Love the environment and also the food..

    ^__^

    ReplyDelete
  3. hari tu mkn kat restoren zam-zam.. pesan nasi mandy dan maghdut tu.. sgt sedapppppp nasi die.. x dpt ak bygkan org arab mkn nasi sebegitu sdap ari2.. kite mkn bile ade special occasion jer..

    ReplyDelete
  4. Kak Na..

    Hehe, hari tu makan dengan Kak Cik and Ira..

    Kak Cik suka benar makan Falafil..

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..