Friday, September 30, 2011

Memey yang kahwin.. Kau apa kisah???


Salam.. 

Selamat Hari Jumaat!

Seminggu dua ni penat aku dengar orang mengutuk Memey Suhaiza dan suami Norman Hakim. Entah kenapa aku lagi benci orang yang kutuk dan lemparkan kata2 'haram' pada Memey.

Apa masalah engkau semua ni????

Mak aku kata... Nak tengok orang tu murah rezeki ke tidak, tengok la kenduri dia macam mana.



(FH likes this picture! Abang fotog, saya nak pic macam ni gak kahwin nanti tau.. minus the leg and shoulder show)

Isu yang dibesar2 kan ni.. salah media juga. Siapa suruh gembar gembur sangat perihal kahwin Memey dan Norman. Lepas tu si Abby Abadi tak habis2 nak ungkit pasal hutang Norman yang belum habis bayar.

Ehhh.. Aku tak faham la. Abby tu jeles ke apa? Obvious sangat sebab dia mention pasal hutang tu on the wedding day!

Dari setiap gerak geri yang Memey lakukan, semua segi di kutuk orang. 

‘..dan jangan pula setengah kamu mengumpat yang lain. Sukakah salah seorang kamu memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka tentu kamu benci memakannya. Takutlah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.”    (Surah al-Hujurat : 12)

Am I defending Memey?? Nope, totally. 

I believe in equality for everyone, except reporters and photographers.  ~Gandhi

Aku cuma aneh dengan sikap society yang tak henti-henti nak membenci manusia. Kalau nak kutuk isteri PM, Datin Rosmah aku faham. Tapi apa salah yang Memey lakukan kepada anda? Dia kahwin dengan ex-hubby kamu ke??? (Abby, saya faham kamu kecewa sbb masih tak kahwin2 lagi dengan Zul)

Dia nak kahwin pakai baju juta2 ada guna duit kamu ke? Dia pun dapat sponsor je.. Nape nak bengang sangat bila dia dapat sponsor tapi kau tidak? 

Kamu dan kamu sangat tidak adil. 

Adakah kamu membenci semua yang kahwin dengan bekas suami/tunang/kekasih orang2 lain yang kamu kenal? (Dalam konteks ini ambil contoh yang fames sket; Artis pujaan kamu?)

Berapa ramai lagi wanita yang berkahwin dengan bekas orang dalam 'Dunia Artis' tapi bukan semua di benci. 

WHY???

Thanks to media yang memilih untuk meng 'hitam' kan mana2 yang mereka suka dan me 'mutih' kan watak kegemaran mereka.


I fear three newspapers more than a hundred thousand bayonets.  ~Napoleon
                                                                                                          

Media can make one appear noble like a nun but another one look bitchy..
                                                                                                                                      ~FH et al. 2011

and people just absorb and become judgmental about anyone that media chooses.

Ingat gadis manis ini???

(Gambar sekadar hiasan)

Look what happened to her..

(Gambar sekadar hiasan)

Now Alhamdulillah, dah kahwin dengan Suhaimi, nampaknya tak dedah2 leher lagi..

(Gambar sekadar hiasan)

Adakah kamu gemar pasangan ini???

(Gambar sekadar hiasan)

Atau rasa yang ini lebih berugama??? 


(Gambar sekadar hiasan)

Eh kenapa FH rasa diorang ini macam ada iras? (Lari topik pulak..Haha)
 
(Gambar sekadar hiasan)

Whoever controls the media, controls the mind.                          ~Jim Morrison


Look, 

MY POINT IS

IT IS NOT WHAT YOU THINK

BUT

HOW MEDIA WANTS YOU TO THINK

All media exist to invest our lives with artificial perceptions and arbitrary values.   
 ~Marshall McLuhan~ 


Kan sweet kalau low profile macam ni je tanpa mekap segala?



Wallahua'lam...

3 comments:

  1. haha tak sangka yeh org betul2 kisah ngan artis neh.. adoii yaii xpaham ak... paling penting kan... diorg kawen ke cerai ke.. xkacau hidup kita pon... diorg xdapat dosa pon kutuk kita...tapi kita??? ber"KOTAK"2 dosa.. inilah so called "peranan" media... haishh "perang fikiran" di zaman moden betol! apa dato TV3 tu nak jawab kt akhirat nnt...dengan jom heboh nye dgn melodi, fuhh, konsert sini sana.. dunia ko dapat la dato' akhirat?? taubat la wehh... <-- memula nak tulis sikit je...emosi plak haha apa2 pon... i love u FH heeeee

    ReplyDelete
  2. Hehehe..

    So true.

    Kasihan masyarakat jadi mangsa..
    (Geleng Kepala)

    Sayang kamu jugak..

    ^__^

    ReplyDelete
  3. http://rahmatharounhashim.blogspot.com/2011/09/kunjungan-semula-manuklon-selepas-2.html


    Dr. Rahmat pujian ulasan awak. Katanya ulasan terbaik yang pernah dia baca! Wah!

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..