Thursday, April 21, 2011

Tarbiyah Pak Guard

Saya selalu keluar masuk ULK (Universiti Lembah Kelang). Ramai orang heran kenapa. Jawapan nya senang je. Sebab saya banyak kawan-kawan rapat kat sekitar ULK.. Kadang-kadang kalau takde member pun.. saje je jalan-jalan kat tempat orang.

Satu perkara yang saya notice bila datang kat tempat orang, dah tentu lah pintu masuk nya. Dan siapa lagi yang setia 'menanti' di pintu masuk kalau bukan Pegawai Keselamatan yang segak memakai uniform.

Slow down kereta, angkat tangan dan senyum dan kadang-kala kena soal simple questions, itu Standard Operation Procedure (SOP) utk Abang2 Guard kita ni.

Tapi lain Uni, lain cara approach nya.

Kalau UIA, sesetengah kereta je dia pandang betul2.. nak angkat tangan or lambai tangan, jauh sekali. Abah pulak, asal nak masuk entrance UIA je, mula la sarung kopiah. Konon2 menyamar sebagai lecturer kata nya. LOL. Takde makna nya.. Pak Guard dia tak pandang pun kereta wira Abah..

Kalau UM, kadang-kadang dia ada berdiri kat tepi entrance, kadang-kadang duduk dalam pondok. Aku sendiri pun duduk sana setahun susah nak cam wajah Pak Guard. Masa stay K11 dulu, memang jarang la nampak Guard duk situ..

Kalau UPM, eye contact itu penting yer. Jadi walau di mana pun mereka berada, selalu nya mereka akan pandang ke dalam kereta dan pandang wajah driver. Haa.. Nak2 kalau dekat2 Pilihan Raya Kampus. Memang ada la tu simple interrogation di laksanakan. 
Tapi satu yang bagusnya, mereka selalu senyum pada kita kalau kita pandang mereka. Ni benda yg aku tak sedar sampai la Cik Ros , Maisarah , dan AO masuk hantar aku hari tu..

Kalau UITM, Pak Guard selalu berdiri dan kalau nak masuk tu saya dah gabra takut bergesel dgn Pak Guard tu. Suspen betul kalau side mirror kereta terlanggar diorang.

Baru-baru ni, pergi UKM. Dengar ceramah dari ustaz2 ex-Al Azhar. Haha.. Arfah pun tahu pasal ni. Memang la senang je nak ceroboh. Sebab Pak Guard nya takde langsung!

Memang lain-lain Tarbiyah Pak Guard kat Universiti ni yer... Saya belum keliling Uni yang luar Lembah Kelang lagi.. Mesti macam-macam lagi stail diorang...

^__^

2 comments:

  1. Saya tak kisah, masuk mana2 U pakguard akan tanya student thn berapa nih.. Hhaha..
    Angkat tangan jer!
    Confident itu penting yer ;p

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..