Saturday, December 26, 2009

Seni Memakan

Ada seorang housemates aku nih.. Selalu cakap kat aku: "Akak suka tengok awak makan sebab cara awak makan tu nampak macam makanan tu sedap sangat".


Dan aku pun terfikir dalam hati... "Really???" 


Aku masih belum perasan lagi perkara itu hinggalah ada seorang lagi kawan tegur yg kebanyakan profile picture di FaceBook aku adalah semasa makan...


Gosh... Aku ni memang gila makan ke???


Aku pernah terdengar akak exco kat Maahad dulu pernah pesan.. Beliau kata kalau kita nak makan.. kita kena khusyu'.. Kemudian barulah kita dapat menikmati makanan tersebut. 


Memang betul kata-kata beliau. Jadi sejak itu aku memang makan dengan penuh nikmat. Kerana setiap kali kita makan, ia adalah rezeki dari Allah. Jadi kita perlu bersyukur dengan pemberian itu.. ^__^



Ni dekat Noodle Station @ Kota Bharu


Enjoying Cendol @ Tasik Titiwangsa , Kuala Lumpur


Kek Hari Lahir bersama my BFF (Best Friend Forever) @ Giant Batu Caves


Have a coffee @ IKEA, Damansara


Mungkin saya belajar daripada mereka... (The Greatest Umi dan Abah)

p/s: Jangan lupa baca doa sebelum dan selepas makan.. Paling koman pun.. Bacalah Bismillah... (^___^)

10 comments:

  1. ..hahaha..mmg pon suka makan..
    apepon rezeki jgn ditolak..ko mmg pantang kan..pantang jumpe makanan..hehe..

    ReplyDelete
  2. hoho.. ko pon sama.. dah la suh kitorg masak macam2 utk ko..
    :p

    ReplyDelete
  3. saye pon suke makan nnti leh jumpe2 kite g makan2 =) btw belaja dekat mane ek?

    ReplyDelete
  4. Malangnya...saya tak makan banyak jenis makanan. Saya cerewet dalam hal pemakanan. Boleh jadi model makanan neh :P

    ReplyDelete
  5. Public Uranus:::
    saya belajar kat UPM.. nak abes dah ni.. lagi 5 bulan je.. Insya Allah..
    wahh.. nak ajak makan ke??? Jomm.. makan cendol..

    ReplyDelete
  6. Pei Pan::
    wah.. awak neh.. cerewet ke.. harap2 nye awak dpt pasangan yg x cerewet. baru lah sepadan.. kan?

    hehe.. mmg bercita2 nak jadi pengacara jalan2 cari makan pun.. ^__^

    ReplyDelete
  7. hehehe..sy jg prnh tngk kwn yg bila dia mkn nmpk cam berselera sngt2..rse mcm nk mkn skali pulak.hehe..

    ReplyDelete
  8. ye ke syah..

    mesti laku restoran kalo dia jadi duta/jurucakap..

    huhu..

    ReplyDelete
  9. Mungkin, sebab saya datang dari keluarga yang cerewet/memilih tentang pemakanan. Saya tak makan sangat masakan Melayu, juga tak makan makanan segera tak kiralah apa pun. Juga hanya minum beberapa jenis minuman. Susah bukan?

    ReplyDelete
  10. susah kalo awak rasa susah.. tp kalo dah biasa.. xde problem..

    asalkan pilihan makanan yg awak makan.. sihat lagi menyihat kan..
    ^__^

    ReplyDelete

Setiap kata-kata yang lahir dari hati itu adalah milik anda.. dengan ilham daripada Allah untuk anda..